Най-добрите готвачи правят чудеса в Панаира (Фотогалерия)
Фотографии: Руслан Йорданов
С много настроение и благоуханни гозби започна 11-то издание на Национална кулинарна купа на България в Пловдивския панаир. Днес на арената, организирана от Българска асоциация на професионалните готвачи в партньорство с МЕТРО България, застанаха най-младите. Учениците от различните хранителни техникуми се надпреварваха в дисциплините „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“.
Утре надпреварата започва с топ имената сред родните кулинари. Над 100 състезатели ще мерят сили и умения в 9 различни категории в двата дни на надпреварата. Пловдивчани ще могат да видят на живо популярни шеф-готвачи като Андре Токев и Иван Манчев, и много други майстори на кулинарното изкуство.
Следобед на 21 април ще станат ясни големите победители в състезанията „Готвач на България“, „МЕТРО Кулинарен отбор на България“, „Сладкар на България“, „Млад готвач“ и други дисциплини свързани с умения за филетиране на риба, приготовление на телешо, пица и паста. Кулинарните таланти на България от училищата по туризъм ще се надпреварват за титлата „Млад готвач на България“ и в още няколко дисциплини.
Професионалното жури ще зададе атрактивни теми в отделните категории. В отборното представяне темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. При индивидуалната борба за титлата „Най-добър готвач на 2018“ участниците ще трябва да покажат най-доброто в „Модрена класика – българска история“.
Претендентите за титлата „Най-добър сладкар на България“ ще трябва да изваят от шоколад и сметана популярни предмети от тракийски златни съкровища в темата „България-Люлка на цивилизацията”. За информация на читателите – през 2017 г. майстор-сладкарите сътвориха невероятни десерти с форма на дракони, мечове, крепости и кули, пресъздавайки теми от популярния сериал „Игра на тронове“.
Ще ври и кипи и на Амфитеатъра на МЕТРО България в палата 2, където гостите на събитето ще могат да видят презентации от топ готвачи като Георги Бойковски, именитите ни сладкари Ради Стамболов и Боби Екзархов, ще надникнат в тайните на китайската кухня с Ян Синг от Хонг Конг и ще се запознаят с уменията на Галин Захариев, носител на призови места от състезания по пица класик и пица акробатика.
Шеф-готвачът на кулинарната МЕТРО Академия Юри Велев и помощникът му Веселин Дойков ще изненадат зрителите с уникални ястия и десерти, а дегустациите на вино, прясна паста и други ще държат гостите в кулинарен съспенс през двата дни на МЕТРО амфитеатъра. Специално въведение в света на био и крафт бирите ще направи Стойчо Пампов, създадател на най-популярния български крафт бирен бранд „Ромбус“.