Opera Open отваря “Вратите на съня“ на Античния театър

  • от Мария Луцова
  • 12:19, 04.06.2020

Мултимедиен спектакъл "Вратите на съня" с произведения на Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф и Арнаудов ще даде начало на тазгодишното издание на фестивала Opera Open на Античния театър. Гала откриването ще бъде в два поредни дни - на 10 и 11 юли, от 21.15 ч., за да могат повече пловдивчани и гости на града да се насладят на хубавата музика. 

"Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Опитахме се да ги чуем и доловим – и да ги разтълкуваме със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър. Какъв е светът, който сънуваме, и какъв - сънят, който живеем? Театърът на сънищата ще отвори портите си и ни кани", отправят поканата си към публиката от екипа  на операта. 

Гост в спектакъла "Вратите на съня" е тенорът Камен Чанев, а останалите солисти са цигуларката Зорница Иларионова, виолончелистката Анет Артинян, кларнетистът Кирил Пенчев и Август Методиев, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Ива Ананиева, Крум Гълъбов, Марияна Панова, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Светлана Иванова, Свилен Николов, Станислава Момекова, Таня Иванова. В музикалния празник, разбира се, ще участват хорът, оркестърът и балетът на Операта.

Режисьор на "Вратите на съня" е директорът на музикалната институция Нина Найденова, диригент - Диан Чобанов, хормайстор – Драгомир Йосифов, хореограф – Мариана Крънчева, сценография и мултимедия – Петко Танчев, костюми – Николина Костова-Богданова.

"Спектакълът е с обърната гледна точка като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори A и F. Броят на местата е ограничен. Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ", казват от Операта.

Любопитно е, че това е вторият музикален проект, в който публиката ще си смени местата с артистите. Миналата година  фестивалът Opera Open бе открит с вълнуващ спектакъл отново с обърната гледна точка. 

Въпреки неяснотите и напрежението в културния сектор заради пандемията от коронавирус, екипът на операта успя да организира и предложи бутиково издание на фестивала. То ще се случи с подкрепата на общината, която отпусна 100 000 лв. за тазгодишното издание. Ежегодният форум бе сред избраните за финансиране проекти по отворена покана "Наследство" на фондация "Пловдив 2019". Заради карантината екипът на операта предпочете мащабните продукции с режисьори и артисти от цял свят да бъдат пренасочени за 2021 г. С отпуснатите от общината средства ще бъде реализирано бутиковото издание на форума. Сред меломаните усилено се говори, че една от звездите, на чийто талант ще се насладим, е цигуларят Веселин Пантелеев-Ешкенази.

Фотографии: Александър Богдан Томпсън от миналогодишното откриване на фестивала