Мощен старт на Hills of Rock – KoЯn смаза публиката с епичния си саунд

  • от Соня Желязкова
  • 14:07, 26.07.2024

Взривяващо шоу направи KoЯn като хедлайнер в първия ден на фестивала Hills of Rock в Пловдив. Калифорнийската ню метъл банда, която отбелязва 30 години на сцена, не пощади сили при третото си гостуване в България. Тежкият им звук накара многохилядната тълпа да пее и вика с цяло гърло.

Групата бе подготвила за публиката под тепетата сет лист с много нови парчета. Фенове успяха да чуят и част най-популярните им песни –„Freak on a Leash“, „A.D.I.D.A.S“, „Rotting in Vain“, „Coming Undone“ и „Falling Away from Me“. Вокалистът Джонатан Дейвис призова публиката да размаха среден пръст, докато заедно пееха „Y'all Want a Single“, чийто текст може да бъде описан красноречиво именно с този жест.

Заради големия емоционален заряд публиката извика на бис американците, като ги подкани да изпълнят още песни. Дейвис обаче ги изненада, като се върна на сцената с гайда в ръка за изпълнението на „Shoots and Ladders“. Освен с музикални заложби, той успя да впечатли феновете си е и с буквално блестящия си избор на облекло – лилав анцуг Adidas, обшит с пайети.

Преди хедлайнерите на сцената запомнящо се представяне направи канадската метълкор група Spiritbox. Изпълнителите успяха да изнесат програмата си безупречно, въпреки тежката новина, че бившият им басист Бил Крук е починал. Музикантът напусна групата през 2022 г. след съвместно решение да се разделят. Вокалистката Кортни Лаплант впечатли публиката със способността си да пее и да „крещи“ еднакво добре. 

Хиляди меломани слушаха още "Skindred", "Loathe" и "Me and My Devil". 

Посетителите на фестивала отбелязаха, че при тазгодишното издание организаторите са постигнали успех. На входовете нямаше големи опашки, а  новата настилка пред главната сцена, която не допусна запрашване, успя да допринесе по-пълноценно изживяване. 

След силния старт на музикалния фестивал в петък вечер на сцената се очаква да се качат британската рок банда Bring Me The Horizon (BMTH). Te са известни с това, че си сътрудничат с поп звезди като Ed Sheeran, екстремни артисти като Dani Filth от Cradle of Filth, а също така са включили български фолклорни мотиви в един от най-успешните си сингли - Parasite Eve. BMTH гостуват за първи път в България, като ще бъдат хендлайнерите във втората нощ на мегасъбитието на Гребна база. В третия ден публиката се очаква да чуе тежкия звук на Amon Amarth.

Над 60 са групите, които ще свирят пред хилядите фенове в Пловдив и на сцените "На тъмно" и "Stroeja". Освен световноизвестните групи, тази година отново ще се чуят и такива, които нямат толкова голяма фен база, но музиката им определени заслужава вниманието на публиката. Според организаторите, във всеки един от фестивалните дни се очакват над 20 000 любители на рока.

Домакин на тазгодишното издание на едно най-големите музикални събития у нас отново е Гребната база, а фестивалът е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Фотографии: Илиян Ружин, Hills of Rock