Магичният Анри Кулев показва „Сузана и старците” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:00, 10.10.2024

Изложба живопис „Сузана и старците“ на проф. Анри Кулев ще бъде открита на 15 октомври от 18 часа в галерия „Възраждане”.

 „Художникът Анри Кулев има зад гърба си стотици рисунки на еротична тематика, даже има голям албум с творби по темата. Но това не са някакви еднопланови еротични намеци. При Анри нещата винаги са много по-сложни, така, че неговата еротична живопис е многозначна, никога самоцелна – зад всяка рисунка стои история, виц, анекдот, винаги прозира закачката, хуморът. Авторът рисува еротиката някак вселенски, за по-дълбок поглед от първоначалния.  

 И ето, че изборът на темата за Сузана и старците (библейска история) за новите му творби никак не е случаен. Тук, Анри има широко поле за действие и той не пропуска шанса да сътвори цяла изложба. Еротиката е в апогея си, защото защитава една всеизвестна притча, по която са опитвали четките си много известни художници.   

 Анри е верен на себе си и картините му са както верни на сюжета, така и се отклоняват по анрикулевските пътеки на едно силно авторско преживяване  и претворяване на темата за похотта, опита за прелъстяване на героинята, за възмездието. Зрителят ще е очарован да потъне в сюжета, който е колкото библейски, толкова и съвременен”, казва галеристът Краси Алексиева.