Людмила Калоянова ще представи “Американски триптих“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:35, 18.10.2024

Людмила Калоянова ще представи "Американски триптих" на 19 октомври от 17 часа Bee Bop Café. За книгата ще говори Веселина Пеева. Събитието ще се бъде съпроводено от музикалното оформление на Апостолос Фармакис.

„Американски триптих“ е книга за незарасналите в нас рани и възможното или невъзможно изкупление. История за вината и покаянието, за изгубената и намерена идентичност, разказана на фона на съдбата на три поколения емигранти в Америка. Роман, в който търсенето на Черната Мадона – икона, изчезнала преди повече от столетие от малко градче на Черно море – се превръща в проникновен разказ за докосващата сила на любовта и взаимното опрощение. Трансформирането на носталгията в креативен процес за възкресяване на миналото, постоянната отвореност на наратива към варианти и възможности за постигане на решения очертават достойнствата и приносите на „Американски триптих“ в потока на съвременната българска литература", пише за книгата Здравка Владова-Момчева.

Людмила Калоянова е поет, писател и преводач. От 1990 г. живее в САЩ, където защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Създател и главен редактор на електронния сайт за литература и изкуство Аternapress (aternapress.com).

Автор на литературно-критическото изследване „Creatures of Transition” (Peter Lang Publishing, 1998), което повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век, поетичния сборник „Аnadromous“ (Захарий Стоянов, 2017) и историко-културологичния труд „Между лавъра и кръста“ (Изд. Жанет 45, 2020). Печели награди в национални и международни конкурси („Биньо Иванов“, „Николай Лилиев“, „Жената – любима и майка“, „Изящното перо“ и др.) Носител на националната литературна награда „Нова социална поезия“ (2018).

Преводаческите ѝ интереси са в сферата на съвременната американска женска поезия. Нейни преводи на американската поетеса Луиз Глюк са публикувани в различни онлайн издания и литературни сайтове.

Редактор и съставител на алманаха „Дъщерите на България по света“ (ЛБПСС 2021), първата инклузивна антология на съвременна българска женска поезия, в която са включени български авторки от няколко континента, включително представителки на американската, европейската и австралийската диаспора. Вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС). Президент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина (BCOAA).

Събитието е част от програмата на Пловдив чете 2024 I ЕСЕН и културния календар на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив.