Кулинарен гуру изкушава Пловдив с вкусове от Италия
Шеф готвач от Апенините ще представи гурме изкушения в зоната „Вкусове от Италия 2018“ в рамките на специализираните изложения „Винария” и „Фудтех” в Пловдивския панаир. Тазгодишното издание ще бъде открито от италианския посланик Стефано Балди, почетния консул на Италия д-р Джузепе Де Франческо и ректора на Университета по хранителни технологии проф. дтн инж. Кольо Динков на 21 февруари 2018 г. в 11 палата на Международния панаир. Танцовият състав на УХТ „Пълдин” ще се погрижи за настроението на изложителите и гостите.
Шеф-готвачът от Апенините ще представи традиционни италиански рецепти и нови тенденции в гурме културата на своята страна. Сред изкушенията, които ще могат да дегустират посетителите на един от щандовете, ще е прочутата поркета, приготвена по традиционна римска рецепта. Обезкостеното месо, завито на руло, е овкусено с емблематични за Апенините подправки и се пече около 8 часа при температура 120 – 150 градуса. Тайната на изключителния вкус според специалистите се крие в букета от ароматни билки, които престояват с месото около 6 часа преди да се изпече.
Новата визия на зоната „Вкусове от Италия“, която за 14-а поредна година се провежда по време на международните специализирани изложения „Винария“ и „Фудтех“ са фотосите на над 60 забележителности на Апенините. Изгледи от Рим, Верона, Флоренция и още уникални туристически дестинации ще допълват имиджа на италианското участие. Ще видите Матера, обявен от ЮНЕСКО за град със световно архитектурно наследство, който ще бъде заедно с Пловдив Европейска столица на културата през 2019 година. „Щандът на италианското участие ще е в синхрон с Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс. Посетителите ще могат да се запознаят с продукти на изложители, които за първи път се представят в България“, каза организаторът на „Вкусове от Италия“ Джузепе Аккардо. Те ще се запознаят с мениджърите, които не само представят продуктите на гостите на панаира, но и търсят търговски представители и бизнес партньори.
В зоната посетителите ще могат да дегустират разнообразие от италиански сирена и кашкавали, салами, маслини, зехтин, вино, ликьори, кафе, шам фастък, пасти, консерви и други изкушения от 30 изложители от Сицилия, Романия, Лацио, Рим, Емилия. За пръв път се предлагат био продукти. Сред запазените емблеми на щанда на „Вкусове от Италия“ са био червените портокали, отглеждани в подножието на вулкана Етна. Те са изключително богати на минерали и витамини С, А, Р, за което са препоръчвани при тежък физически и психически труд и при високи нива на напрежение. Подпомагат дейността на храносмилателната система, подходящи са в борбата със затлъстяването и болестите на сърцето. Ще можете за опитате и био зехтин, шам фъстък и маслини.
За 14-и пореден път партньор на „Вкусове от Италия“ е Университетът по хранителни технологии – Пловдив. На щанда на УХТ може да се научи повече за специалностите, по които ще се приемат студенти за новата 2018-2019 учебна година, с научните постижения и с новостите в създаването на здравословни храни. Студенти от УХТ от специалностите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Кетъринг“ и „Храни, хранене и диететика“ не само ще се запознаят с организацията на дейностите в панаирното изложение, но и ще проведат проучвания за излъчване на „Избор на потребителя” в отделните категории храни и напитки, както и ще изследват ролята на панаирното изложение за развитието на Пловдив като туристическа дестинация.
Практика за подобряване на езиковите умения и първи уроци по предприемачество ще проведат ученици от ЕГ „Иван Вазов”. Тази година зоната се организира и с партньорството на Търговската промишлена палата в Пловдив.