Куклен и импро театър, карнавал и цирк на летния 6Fest в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:50, 09.07.2024

14-ото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest в Пловдив продължава със специална лятна програма с куклен и импро театър и карнавал на 19, 20 и 21 юли. Входът е свободен. 

Програмата започва на 19 юли (петък) от 19 ч. със спектакъла “Цирк с марионетки” на младата актриса с артистичен псевдоним Elfira Syncerus (София). Публиката на Виенския павилион в Цар Симеоновата градина ще се пренесе в света на цирка, където ще ни посрещнат забавни и запомнящи се марионетки със свои собствени номера - клоунада, балет с вълшебни нотки, ходене по въже, акробатика.

Първата българска професионална трупа за импровизационен театър „ХаХаХа ИмПро“ (София) ще гостува на 6Fest на 20 юли (събота) от 11 ч. с импровизационното представление „ХаХаХа на Пейка“. Търсете актьорите на пейка в Цар Симеоновата градина, около Виенския павилион. Представлението се състои от 5-6 кратки скеча с участието и на публиката, която дава идеи за основните сюжети.

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал 6Fest. В изпълнението им ще вземат участие актьори от местната театрална формация „Хамелеон“. Първият парад ще бъде на 20 юли от 19.30 ч., а вторият светлинен парад ще бъде след залез в същия ден, от 21.30 ч. Четири причудливи карнавални кукли с височина от близо 4 метра ще дефилират на площад „Централен“.

Последното събитие от лятната програма е кукленият спектакъл „Храбрият оловен войник“ на „Камбана Арт“ (София) на 21 юли (неделя) от 11 ч. в Цар Симеоновата градина. Формацията е създадена от Екатерина Казакова, куклена актриса и режисьор на повече от 50 постановки. Спектакълът по класическата приказка на Ханс Кристиян Андерсен за храбрия оловен войник и картонената балерина е създаден също под режисурата на Екатерина Казакова, сценографията е на Elfira Syncerus и Мила Дикалова, а музиката е на Надежда Митева.      

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на града.