Италиански деликатеси и песни събраха стотици в Пловдив
До хапвате пенне дженовезе в Пловдив, докато слушате на живо италиански канцонети и арии от опери? Възможно е, и се случи вечерта в градинката на площад „Житен пазар“ (бивш „Шахбазян“). Стотици жители и гости на европейската столица на културата се стекоха на Вечерта на италианската кухня. Истински оперен певец ги приветства с откъси от класически произведения.
Готвачите ги посрещнаха с вино, колбаси, хлебчета и други вкусотии от Апенините. Сред най-опитваните деликатеси бяха фузили пастичати, тимбало ди паста, аранчини и лазаня. С много плам италианските готвачи отвърнаха на предизвикателството, което предишната вечер отправиха турските кулинари пред Джумаята в началото на уникалния Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“, който се провежда за пръв път в Пловдив.
Фестивалът събира майстори готвачи от етническите общности с най-стара история в града под тепетата. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават ЗАЕДНО пример за толерантност и взаимно разбирателство.
Тази вечер бе посветена на руските гозби. Утре пък ще се проведе Вечер на арменската кухня пред Малката библиотека в Капана. На 15 май щафетата поемат еврейските кулинари, които ще покажат своето майсторство на площад „Цар Калоян“ до Дондуковата градина.
На 16 май фестивалът се закрива с гала-вечер в Дома на етносите, където ще бъдат представени заедно всички национални кухни. Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ се осъществява от фондация “Заедно” с финансовата подкрепа на Община Пловдив.