“Светулки“ обливат със светлина Братската могила, паркът на Пещерско оживява с видео мапинг

  • от Мария Луцова
  • 12:36, 25.08.2024

Две инсталации на екологична тема ще съживят емблематични места в Пловдив в рамките на проекта „Изкуство за зелено бъдеще“. Той по позитивен начин, в контекста на екологията и със средствата на  визуалното изкуство, ще разкаже интересни истории.

Първата локация е Братската могила, където ще бъде представена инсталацията „Светлина“ на Иван Иванов. С работата си художникът цели да осветли, акцентира и социализира места в градската среда, които са и такива от културно-историческа значимост. Откриването ще се състои на 3. септември от 20.30 ч.

"Тя ще бъде осветена от скулптури светулки, които ще "кацнат върху конструкцията ѝ", рзказва авторът Иван Иванов.

Втората локация на проекта е новоизграденият парк на ул. „Пещерско шосе“ (бивша Гарнизонна фурна), където посетителите ще видят мащабна инсталация и видео мапинг на Емил Миразчиев. Върху специално изградена конструкция тип „иглу“ ще се прожектира видеото „Светове“ с екологична тематика. Откриването отново е на 3. септември от 21.30 ч.

„Обвил съм шатрата с бяло фолио, което спомага за визуализиране на видео изображението. Това, което се вижда отвън, ще се вижда и отвътре. Ще бъде като своеобразен планетариум. Вътре преживяването обаче ще бъде много по-релаксиращо, тъй като самото пространство ще бъде представено като една част от заобикалящата ни среда. Ще има места, на които ще могат да се отпуснат да приемат световете, които ще преживеят – растения, животни, космос, роботи. Ние сме част от този свят, но не винаги сме в хармония с него, а тук това ще се случи”, разказва Емо Миразчиев.

Прожекциите ще се провеждат в периода 3-7 септември от 21-23 ч. На 7. септември от 10-12 ч. ще се проведе детска работилница, ръководена от художничката Надя Генова. На децата ще бъдат раздадени материали за рисуване. Тя ще е в парка на мястото на бившата Гарнизонна фурна, а в случай, че вали – ще бъде в иглуто. 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Пловдив 2019“ и е част от поредица зелени инициативи на фондацията.