Големият художник Лъчезар Ошавков открива изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:51, 02.08.2024

Големият българо-френски художник Лъчезар Ошавков ще открие първа самостоятелна изложба в Пловдив на 4. септември от 18 ч. в галерия „Аспект”. От ателието му в Париж вече пристигнаха 28 картини, обединени под мотото „70 години живопис“.

Те са  много разнообразни  като стил, техника и период на създаване и обхващат наистина 70 години от живота на художника. Започвайки с една малка картина от частна колекция„Край Видин, пътят за Слана Бара“, която е може би първият опит на Ошавков с маслени бои изобщо – преди художествената гимназия, когато е само на 14 години, и стига до платна, рисувани през последната година, изложбата е своеобразен преглед на творчеството му през годините.

„Важно е да подчертая, че изложбата не е „ретроспективна“  в истинския смисъл на това понятие, защото нито пространството на галерията, нито подбраните творби имат претенцията за изчерпателност и всеобхватност. Освен живописни платна публиката ще има възможност на види и литографии, фоторепродукция,подписани дигитални отпечатъци и творби смесена техника, почти всички налични за продажба, изключвайки няколко от частни колекции”, казва галеристката Олга Петрова.

Авторът ще присъства на откриването и ще бъде представен негов каталог, отпечатан специално за изложбата в Пловдив.                                             

Лъчезар Ошавков е роден на 30. септември 1940 г. във Видин. Завършва Художествена гимназия и Националната художествена академия в София. Напуска България през 1968 г. и се установява в Париж. Дипломира се със специалност „История и социология на изкуството” в Сорбоната през 1979 г.

От 1973 до днес излага в галерията "Етиен дьо Козон"  в Париж. Участва във всички парижки Салони (Есенният Салон, Салона на Френските Художници, Компарезон и др.). Има реализирани множество изложби във Франця, САЩ, Великобритания, България, Италия, Испания, Япония, Китай. Създава класически фрески, мозайки и декоративни произведения в Париж, Маракеш, Лос Анжелес, Скопие и Виареджо (Италия). Негови произведения фигурират в многобройни часни колекции и музеи в Европа, Америка, Азия и Африка. Работи и до днес в своето ателие между гората Венсен и брега на река Марна в източната част на Париж.