Фестивал на китарата събира „Поколения“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:31, 06.06.2024

Фестивал на китарата „Поколения“ ще се проведе от 8 до 10 юни в Пловдив.  В програмата на форума с включени 4 събития.

Фестивалният конкурс с над 40 участници от Пловдив, София, Стара Загора, Бургас и Асеновград ще се проведе на 8 юни от 10 до 14 ч. в НУМТИ „Добрин Петков“. Инструменталисти, които свирят на класически, електрически и акустични китари на възраст между 7 и 20 години ще бъдат оценявани от три професионални журита с председатели проф. д-р Стела Митева-Динкова, д-р Милена Манева-Вълчева и доц. д-р Петър Койчев.

На 9 юни програмата на фестивала предвижда образователни активности. От  11.30 часа в зала „Проф. Владимир Аврамов“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще се проведе лекция-уъркшоп с Благовест Георгиев (Франция/ България) – съвременен български китарист и педагог, който ще разкаже за своя творчески път и ще представи кратка концертна програма с китарни шедьоври. Същия ден от 14 ч. в две паралелни локации (зала „Проф. Владимир Аврамов“, АМТИИ и Концертна зала на ул. „Съборна” №39) стартират две китарни ателиета: „Китарино“ с Дайана Рачева, предназначено за най-малките и всички, които искат да опознаят инструмента, и „Поп и джаз китара“ с водещ Петър Койчев, в което ще се представят основните техники за електрическа китара. От 15.30 в „Творческа лаборатория за виртуози“ Йоана Тихолова ще сподели ценен опит с младите китаристи в зала „Проф. Владимир Аврамов“, АМТИИ. Фестивал на китарата „Поколения“ ще завърши на 10 юни от 15.30 часа с образователен концерт „Китара“.

Отличените участници във Фестивална сцена ще свирят пред деца в риск от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, представяйки китарата на своите връстници и приобщавайки ги към изкуството. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в партньорство с НУМТИ „Д. Петков“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, КСУ „Олга Скобелева“, Фабрика „Кремона“ и издателство БалкаНота. Всички събития от програмата са с вход свободен.

Събитието се организира от сдружение „Китара-Пловдив“ с председател проф. д-р Стела Митева-Динкова. Той е създаден по идея на пловдивския китарист и педагог Хари Нигохосян. 

Настоящото издание на Фестивал на китарата „Поколения“ е част от културния календар на Община Пловдив.

Снимката е илюстративна