Факултетът по изобразително изкуство на Великотърновския универтитет с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 10.08.2024

През август 1974 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се създава Фукултетът по изобразително изкуство. Точно 50 години след началото в галерия „Капана“ на Градската художествена галерия е подредена представителна изложба под мотото „В новото време с ново лице“. Впечатляващата по съдържание експозиция гостува ен случайно в града на художниците, много от които са получили академичното си образование именно в този факултет.

Изложбата е прецизна селекция на близо 140 стойностни дипломни работи на възпитаници от различните специалности: Живопис, Скулптура, Графика, Графичен дизайн и визуални комуникации, Рисуване и интермедия, Стенопис, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Визуални изследвания.

Придружават ги творби на действащи преподаватели.

„Много е трудно да се направи такава изложба“, отбеляза по време на откриването директорът на ГХГ - Пловдив Красимир Линков. „От една страна желанието е да се проследи един доста дълъг – петдесетгодишен. От друга страна е стремежът да се покаже развитието на преподавателската и артистичната дейност, както и на художествените резултати през този период. От трета страна трябва да се задоволят интересът, представите на публиката от 21 век“. Има и друг деликатен момент – как да се наприви изборът кого и с какво да бъде включен в такава юбилейна експозиция. „Това е риск и според мен този риск е поет успешно“, подчерта директорът на галерията. По думите му: „Изложбата има амбициите да ни покаже, че във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет има не само процес на обучение, а и на възпитаване на това как студентите да усетят и да се впишат в актуалните процеси на развитие на изобразителното изкуство, в неговото съвремие“.

„Културната столица на България и Европа Пловдив посреща Историческата и духовна столица Велико Търново“ – заяви в словото си заместник-деканът на ФИИ проф. д-р Владимир Аврамов, един от инициаторите и кураторите на изложбата. Той предаде на пловдивската публика поздравите на декана на Факултата проф. д-р Светослав Косев и прочете послание от ректора на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров. А то започва с крилатата фраза на Хипократ, че „Животът е кратък, а изкуството – вечно“ („Ars longa, vita brevis“). В светлината на тази вечност какво са 50 години за човека и за институцията? И дава следния отговор:

„Натрупаният опит, съчетан с активността, прави тези години едни от най-плодотворните в живота на човека. Университетите и факултетите имат житейски ритъм, само донякъде сравним с човешкия. 50 години е гаранция за създадена традиция, но и призив към развитие, към нова младост, към опресняване на кръвоносната система. Редом с учителите навлизат и младите хора, които като нови нервни клетки регенерират целия организъм. И това е шансът, който човек няма (засега), но институциите могат и да имат, ако се развиват и управляват мъдро“. ( проф. д-р Димитър Димитров)

По определението на проф. Владимир Аврамов: „Изложбата не е концептуална, не е консервативна, не е ретроспективна, не е репрезентативна, не е скучна. Тя е жив художествен организъм“.

Всеки може да се убеди в това до 27 август.