Етно кухня на колела храни пловдивчани с хляб
„Етно кухня на колела” ще захрани пловдивчани с вкусни традиционни хлябове, изпечени по оригинална рецепта от представителите на италианската, руската, арменската, еврейската и турската общности под тепетата. Събитието е част от Eтно панаира на кулинарното изкуство, който ще се проведе от 11 до 15 май.
Тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на хляба – свещената храна и основно ястие на трапезата на народите по целия свят. Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като освен вкусните гозби, всеки кулинарен любител ще има възможността да опита и истинския домашен хляб на народностите с най-древна история в най-стария жив град в Европа.
В живота на българите той се приема като символ за добруване – затова посрещаме с хляб и сол.
Италианската „алтамура“ се споменава от различни писатели и пътешественици още през първи век. Рецептата за него не се е променила и до днес. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия, където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. „Pane di Altamura“ e първият хляб в ЕС със защитен произход и наименованиe.
В Русия пък хлябът символизира благосъстоянието на хората и е типично той да се приготвя от ръж. Това е хлябът, известен още от най-ранните времена като "черен", познат днес по целия свят.
Почитателите на Етно паниара вече са опитвали „лаваш“ – традиционния хляб на арменците, с над 3000-годишна история, който се приготвя само от брашно, вода и сол. От 2014 г. той е част от Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
Безквасният еврейски хляб „Маца“ се меси традиционно за празника Пасха. За направата на тестото се използват само вода и сол, а през останалото време от годината се добавят и подправки като чесън, лук и разнообразни семена.
Един от символите на Истанбул, както твърдят турците, е гевречето, наречено „симид“. Това автентично хлебче е част от културата на народа векове наред и присъства на трапезата на бедни и богати.
Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит официално на 11 май на пл. “Аптека Марица” с традиционна италианска вечер, организирана от г-н Давиде Кристиано. Гостите и жителите на Пловдив ще могат да се насладят на вкусните ястия, които ще бъдат приготвяни по оригинални рецепти от маестро Марко Лукиари в мобилната кухня на колела.
Най-добрият източник на знания е когато възприемаш нещо с всичките си сетива, затова не пропускайте нито една от тематичните вечери, за да научите, опитате и опознаете нещо ново от културата на най-старите народи, живели на територията на Пловдив, канят организаторите от фондация „Заедно”.
“Етно кухня на колела” е част от Културния календар на на града.