Девет артисти творят по темата “Приземяване“ в Националните есенни изложби

  • от PlovdivTime
  • 10:52, 26.08.2024

Един от най-знаковите форуми на Пловдив – Националните есенни изложби, ще бъде открит на 1. септември от 18 часа в Балабановата къща. Мотото, което кураторът проф. д-р Галина Лардева е избрала, е „Приземяване”.

По темата свои произведения ще покажат Петринел Гочев  (рисунка и пластика Дълбока зала),  Цочо Бояджиев  (фотография, сводеста зала),  Станимир Генов ( живопис, първи етаж),  Гергана Табакова (живопис, двор) в Балабановата къща; Камен Цветков (скулптура, двор) , Лилияна Александрова  (акварел и рисунка, веранда), Гита Маркова  (художествено стъкло, мааза) в къща „Хиндлиян”; Снежана Симеонова (скулптура, двор) и Горан Тричковски  (графика, сводеста зала) в Мексиканската къща.

Основани през 1967 г., Националните есенни изложби в Пловдив са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство, който се провежда всяка година през септември в Стария град. Те са един от най-устойчивите художествени формати на българската художествена сцена и неизменно място за творческо изразяване, висок професионален стандарт и активна комуникационна среда.

Под мотото „Приземяване“ от 1 до 30 септември тазгодишното издание представя девет автори с девет самостоятелни изложби в експозиционните пространства на емблематичните  Балабанова къща, къща „Хиндлиян“ към Общински институт „Старинен Пловдив“ и постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към ГХГ – Пловдив.

Изложбите включват произведения на водещи творци в различни области на изящното изкуство – живопис, графика, скулптура, рисунка, пластика, акварел, художествено стъкло, фотография.

С убеждението, че всяко издание дава пълна свобода на артиста в прочита на тематичната платформа, себеизразяването, избора на изразни средства, кураторът проф. д-р Лардева отново успява да придаде завършеност и цялост на концепцията, която обединява участниците в Националните есенни изложби в Пловдив през настоящата година.

 „От незапомнени времена до днес досегът със земята, частичното или временно завръщане в/към нея е възприемано като фундаментална и универсална опора в човешката култура“ , казва Галина Лардева за кураторската си концепция.. Тя обединява в споделения фокус на темата за приземяването художествените търсения на авторите, които работят в различни медии, с различни концепции и естетически нагласи. По-нататък в концепцията се посочва, че днес „повикът към приземяване има на пръв поглед значително по-различен смисъл, насочен към значенията и практиката на всекидневното“.

Приземяването предполага „отказ от самите усилия по себенадскачане, оттегляне от надмогването на всяка цена над обстоятелства, институции, контексти и индивиди, отрицание на съществуването далеч от познатото и обичайното или в противоречие с природата и естеството“. Наред с това Лардева отбелязва, че приземяването отправя „апел за завръщане, за припомняне на една изоставена в миналото нормалност“.

В откриването на  Изложбите ще се включат музиканти Мишел Нахабедян (саксофон), Мирослав Турийски (пиано), Николай Бобчев (контрабас).

Националните есенни изложби са ключово събитие в Културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Домакининасъбитиетоса Общински институт„СтариненПловдив“ и Градскахудожественагалерия –Пловдив.

Изданието се осъществява с подкрепата на галерия Aeterna и частни спонсори.

АВТОРИТЕ:

Гергана Табакова завършва магистърска програма „Живопис“ в Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби живопис в София и Варна, както и участия в общи проекти.

Гита Маркова е магистър в специалност „Стъклото в архитектурата и дизайна“, Нов български университет. Гита Маркова участва в национални и международни изложби, както и в биеналета в различни точки на света. Специализира в Испания, има творчески престой в Париж и множество награди, сред които и от биеналето Umeleckoprumyslova akademie, Atelier sklo, Светла над Сазава, Чехия.

Горан Тричковски е роден в Делчево, Република Северна Македония. От 1996 г. живее и учи в България. Завършва „Графика“ в Национална художествена академия при доц. Йохан Йотов. Има редица самостоятелни изложби в София, участва и в общи проекти. Носител на множество отличия.

Камен Цветков е доктор по изкуствознание и изобразително изкуство в Нов български университет, София. Магистър по скулптура в класа на проф. Крум Дамянов в Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби в България и Франция. Участва и в общи проекти. Част е от Национални есенни изложби 2000 г. Носител на редица награди.

Лилияна Александрова е магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия. Има редица участия в общи изложби и проекти в страната.

Петринел Гочев е магистър в специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Маргарита Младенова, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Има както самостоятелни, така и общи изложби и проекти. Популярен е и с работата с в областта на театралната и филмова режисура.

Снежана Симеонова е магистър по скулптура в Национална художествена академия, София. Има множество самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Австрия и участия в общи проекти. Част е от Национални есенни изложби 1986. Носител на редица международни отличия.

Станимир Генов е магистър по живопис в класа на проф. Здравка Василева, бакалавър по живопис в класа на Божидар Бояджиев, Национална художествена академия. Има редица самостоятелни изложби в страната, както и участия в общи проекти в България, Австрия и Обединеното кралство.

Цочо Бояджиев е български философ, историк, преводач, поет, фотограф. Един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Снимката е архивна