Божествена Соня Йончева покори Пловдив с Тоска

  • от Мария Луцова
  • 10:25, 05.06.2024

Божествена Соня Йончева покори Пловдив с невероятното си превъплъщение в образа на Тоска снощи на Античния театър. Без декор и специални ефекти, оперната прима превърна спектакъла в събитие, за което ще се говори дълго време.

В галата, която Соня организира през собствения си бранд SY11, по блестящ начин се включиха оркестърът и хорът на Държавна опера-Пловдив, както и солистите Иван Момиров, Деян Вaчkoв, Божидар Божкилов, Евгени Aрабagжueв, Борис Кучков, Hukолай Бачев, Калоян Георгиев. Диригент бе Кръстин Настев, който застана зад пулта, след като се оказа, че Доминго Хиндоян, съпруг на Соня, има друг неотложен ангажимент.

Йончева не просто демонстрира мощния си глас, но по безупречен начин влезе в образа и актьорски. Нейната Тоска бе автентична до съвършенство в интерпретацията на всички емоционални състояния, през които преминава героинята ѝ. Публиката оцени подобаващо магическото ѝ пеене и игра и на няколко пъти буквално прекъсваше действието с петминутни аплаузи. След края на трето действие пък не я пусна от сцената близо половин час.

Всичко в оперната гала бе изпипано до детайл - красивите два тоалета на примата, черните костюми и ризи на солистите, с които си партнираше. Присъствието на оркестъра на самата сцена. Музикален празник за сетивата, който се случваше пред очите на публиката.

Трибуните на Античния театър бяха пълни до краен предел от меломани, които предчувстваха, че това ще е музикалното събитие на лятото. И не останаха излъгани. Това бе вечерта на Соня Йончева, на музикантите, хористите и солистите от Операта и на великата музика на Пучини.

На финала на грандиозното събитие певицата обяви, че заедно с ръководството на Държавна опера-Пловдив осигуряват безплатен достъп до спектаклите и концертите от програмата на музикалната институция през 2024 г. за учениците от Музикалното училище.

"Важно е младите хора да влизат в залите и да се учат от прекрасните музиканти в пловдивската опера, каквато привилегия съм имала и аз. Това е моя кауза, защото вие сте бъдещето", каза Соня Йончева.

Тя разкри, че идеята да представи в родния си град именно "Тоска" се родила преди година, още повече, че ролята на Флория се е превърнала в нейна запазена марка. И го доказа с цялата мощ на пеене и игра.

На финала Йончева поздрави първата цигулка на оркестъра на Операта - Виеслав Новак, за когото след 40 години, това бе последният концерт.