Борис Стоилов превърна класически инструменти в чудни кораби, автомобили и мотори

  • от PlovdivTime
  • 14:45, 10.08.2024

Един от най- добрите български илюстратори – художникът Борис Стоилов, откри поредната си изложба „Concerto movimento“ в галерия „Arsenal of art“ в квартал Капана. Този път той прави невероятни компилации между класически музикални инструменти и различни превозни средства, които се движат по земя, въздух и вода. Идеята е, че музиката ни отвежда в непознати посоки и ни превръща в пътешественици. 

Артистът превръща кораби в цигулки и виоли, автомобили в пиана, тромпети във влакове, мотори в китари и обратно. За всяка от графиките художникът търси естествената среда на звука, свързвайки я с конкретното превозно средство. В етюдите си търси надграждането на техническия потенциал. 

Идеята за този цикъл е много стара, почти на 30 години, признава Борис Стоилов. 

Борис Стоилов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Той е автор на повече от 1300 корици за книги, голяма част от работата му е посветена на книгите за деца, които са издадени в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“, „Вечните български приказки“, „Приказки от 1001 нощ“ и др.  

С книгите за деца е свързана и работата му с няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка. Борис Стоилов е носител на престижни български и международни награди“.