Бирен Зарезан с белгийския посланик се разрази в Капана
Посланикът на Кралство Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан откри първия по рода си Бирен Зарезан в Капана. Дуелът между българското вино и белгийската бира във бирария „Котка и мишка“ бе организиран от Белгийско-българската асоциация #Best2B.
„Много се радвам да присъствам на този т.нар. провокативен сблъсък. Въпросът всъщност е как да съчетаем бирата с виното. В Белгия казваме, че е по-добре да започнем с бира и после идва ред на виното. Разбира се, ако след бирата сме в състояние да продължим“, заяви дипломатът. Той допълни, че често посещава Пловдив.
„В Пловдив красотата на България се вижда по-добре, отколкото във всеки друг град. Също защото така тук работят много белгийски филми. Моята задача е да подпомагам работата на белгийския бизнес и да стимулирам сътрудничеството между двете страни. Ние сме част от едно общо семейство - ЕС. В наши дни е добре да има сътрудничество, между страни, които все още вярват в общността“, каза още Франсоа Бонтан.
„Сблъсъкът между българското вино и белгийската вина е много тежък. Надявам се познавачите да преценят“, посочи програмният директор на #Best2B инж. Стефан Цанков. Технологът Михаела Димитрова бе подбрала различни видове белгийско пиво, за чиито качества и вкусове осветли публиката - светли, тъмни, трапистки, плодови, с билки, мед, плодове, с вкус на вино и на уиски, ламбик, фламандски червени бири и други.
Листата с вината пък бе изготвена от доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той бе заложил на качествения мавруд и на новите букети, които българските винари изнасят на световните пазари.
Посланик Франсоа Бонтан (третият от ляво надясно) се забавлява на Бирения Зарезан
Доц. Христо Спасов препоръча да се пие повече вино за прогонване на болестите