Биографичната драма „Да бъдеш Мария“ и „Партенопа“ на Сорентино на Синелибри в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:32, 05.10.2024

Най-новият филм на Паоло Сорентино „Партенопа“, биографичният „Да бъдеш Мария“ с истории за Мария Шнайдер, Марлон Брандо и Бернардо Бертолучи, и още много заглавия, триумфирали на най-престижните световни филмови форуми в Кан, Венеция, Торонто, Сан Себастиан, Локарно  – това ни очаква на предстоящия фестивал Синелибри в Пловдив. Поредното издание ще се проведе от 19 октомври до 3 ноември на обичайното си място – LUCKY Дом на киното. Билетите за любимия фестивал за отбрани литературни адаптации за голям екран вече са в продажба на kinolucky.com

Един изключително вълнуващ и любопитен филм ще ознаменува началото на Синелибри на 19 октомври от 18 ч. Става дума за биографичната драма „Да бъдеш Мария“, която разкрива трагичната участ на звездата от култовата лента „Последно танго в Париж“ – Мария Шнайдер. Филмът на Джесика Палю заслужава внимание и поради факта, че хвърля нова светлина върху личността на Бернардо Бертолучи, една от иконичните фигурив италианското кино, както и върху характера на холивудската звезда Марлон Брандо. Анамария Вартоломей и Мат Дилън се превъплъщават майсторски в двете главни роли.

Сред гвоздеите в програмата се нареждат изкусителната неаполитанска драма „Партенопа“ на ненадминатия киночародей Паоло Сорентино, биографичната драма „Лимонов“ на Кирил Серебренников, създадена по мотиви от книгата на Еманюел Карер, и екранизацията на знаковия роман на Франсоаз Саган „Добър ден, тъга“, в която номинираната за „Оскар“ Клои Севини си партнира със звездата от „Квадратът“ Клаес Бенг. Ценителите на японската киноестетика и деликатност без съмнение ще се насладят на адаптацията на бестселъра „Преди кафето да изстине“ с режисьор Аюко Цукахара.

Синелибри се включва в инициативата „ItalianScreens: Ново италианско кино без граници“ с филми като „Десет минути“ на Мария Соле Тоняци, в чиято главна героиня много жени ще се разпознаят; психологическата драма „Доверие“ на режисьора Даниеле Лукети, една от най-ярките фигури в днешнотоиталианско кино; предизвикателното заглавие „Ромео е Жулиета“ със Серджо Кастелито в главната роля.

И за да заглушим тътена на негативните вести, които ни връхлитат всеки ден, ще поднесем на зрителите интелигентно забавление в лицето на режисьора Давид Пуйол и неговия филм „В очакване на Дали“. Една неочаквано духовита и чистосърдечна комедия, в която пътищата на готвача и художника се пресичат, за да се роди нов кулинарен гений!

Домакин на прожекциите по традиция е Лъки Дом на киното .Билети могат да бъдат закупени от касата на киното и онлайн. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.