250-метрова сцена и 3-часово шоу за “Пловдив 2019“ (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 16:44, 02.11.2018

Два подиума с размери от по 125 метра и огромна кула с видимост от  360° ще са акцент в официалната церемония на Пловдив – Европейска столица на културата на 12 януари 2019 г. Булевард „Княгиня Мария Луиза“ ще бъде използван като зона за публиката в двете посоки на моста.  Три  огромни видео ленти визуално ще изобразяват гривна и ще интегрират символа #together на сцената. Обръчите обграждат цялата скулптура на три различни нива, създавайки изключителна светлина и медийна скулптура. Видеото и светлоинната хореография на покрива на кулата създават жива и трайна картина за всеки един посетител. 

Предвижда се още преди официалната церемония да бъде проведена кампания сред детски градини и училища за изработване на гривни. Знакови сгради ще бъдат обляни със светлина, става ясно още от концепцията на арт мрежата Phase 7. Авторите  предвиждат и алтернативно пространство за откриването при река Марица. 

Програмата е разделена тематично в няколко акцента. 30 минути са предвидени за речите на официалните гости, после 40 минути ще бъде спектакълът на сцената, а след това ще има двучасово DJ шоу. 

ПОВИК КЪМ БЪДЕЩЕТО 

Традиционни музиканти са разположени на голямата сцена с кулата. Музикантите приветстват публиката и с музиката ги приканват да се включват в едно пътешествие, пълно с визуални изкуства и музика – „повик към бъдещето“. 

Нашето настояще и бъдеще се захранват от миналото ни. Графичен видеоклип, обединяващ стари карти, релефи – художествени образи от впечатляващата история на Пловдив, датираща от преди 8000 години, проблясват в скулптурата на фона на красив и завладяващ звук, който прорязва тъмнината: Традиционната българска музика, изпълнявана на гайда, в съчетание с художествено визуално изкуство на големия кръг от LED екрани представя връзката между миналото и бъдещето. Образи от древни обекти се преплитат с основни артефакти от миналото, които извеждат Пловдив в настоящето и бъдещето. Бъдещето започва сега. 

КУКЕРИ 

100 – 200 доброволци от района на Пловдив ще подемат една стара българска традиция и ще създадат завладяващо представление, чието началото е започнало още през деня: Около Нова година и преди Коледните пости, „кукерите“ обикалят и танцуват из селата, за да прогонят злите духове. Според вярването със своите костюми и звън на хлопки и чанове те носят добра

реколта, здраве и щастие на селото през цялата година. След обиколката на селото те обикновено се събират на площада за буйни танци и забавление на хората. Ще включим тази традиция като приветствие на новото начало – предстоящата година и преди всичко:

Новата година на Европейската столица на културата, Пловдив 2019. Ще постигнем това, като насърчим тези 100 – 200 доброволци да преминат през града с маските си, за да донесат здраве и щастие през деня преди големия спектакъл в събота. Те ще се съберат най-накрая на главната сцена по време на официалния спектакъл – един пленителен и колоритен танц в прослава на здравето и късмета на фона на видеоарт и изпълнение на гайда.

 

ХОРЪТ НА ЕЗИЦИТЕ 

Това многоезично изпълнение – хорът на езиците – подчертава езиците идеята за това, че ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЦВЕТОВЕ чрез едно езиково представление, което обединява различните езици на Пловдив в един ярък и същевременно емоционален колаж от думи. Актьори и говорители, разположени на издигащи се платформи над публиката и на второто ниво на скулптурата. Сформиран от хора от различните етнически групи на Пловдив, хорът ще представи многоезично стихотворение. Всеки говори на собствения си език – български, арменски, румънски, турски или гръцки – докато всички езици сякаш се сливат, създавайки

впечатляваща смесица. Всички тези влияния на различните езици оформят България и Пловдив. В кулминационния момент наслагването на няколко езика се слива в едно, след което изпълнителите подемат ритмичен хор на собствените си езици – един красив хор от думи, звуци, ритъм и поетичен смисъл. 

ЗАПОЧВАМЕ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ БЪДЕЩЕТО 

Започваме да определяме бъдещето! 16 деца, олицетворяващи хората, които определят бъдещето, представляващи Пловдив, Европа и света. 16 вагона с отделни букви излизат на подиума. Всяка буква е придружена от едно дете, което стои на платформата. Заедно

тези 16 деца представляват #заедно #together, като те са от няколко социални и етнически групи и с различен произход. Когато буквите се приближават все повече една до друга,

публиката вижда, че наредени вагоните показват не просто отделни букви, а букви, които оформят ключовите думи на спектакъла: #заедно #together Колаж от различни модерни етнически музикални стилове (музика в стил уърлд мюзик) акомпанира този емоционален момент на трансформация.

 

ПЛОВДИВ Е ЕВРОПА 

Една изключителна част от спектакъла, която съчетава сценично изкуство и високи технологии, ни дава поглед към бъдещето. В любопитното визуално съдържание ще бъдат включени гривните, като формата им ще се промени и включи в цветни линии във видео инсталацията, както и графични модели на по-малко интегрираните райони. На сцената излизат танцьори, които изпълняват вълнуваща хореография, основаваща се на техниката за проследяване на движение в реално време (live motion tracking). Основните послания за Пловдив 2019 г. СЛИВАНЕ, ТРАНСФОРМАЦИЯ, ВЪЗРАЖДАНЕ и СПОКОЙСТВИЕ са основните герои на тази внушителна част от спектакъла, обединяваща високи технологии, визуални и сценични изкуства на едно изключително творческо равнище. Танцьорите се сблъскват и въртят, движат и взаимодействат с творческо художествено съдържание, което се показва на LED екраните на сцената с кулата зад тях. 

БЪДЕЩЕТО ЗАПОЧНА - ХОР 

Бавно се извисяват красиви гласове, които завладяват сцената. Централното музикално изпълнение от спектакъла по откриването представя един специално подреден хор, в който вземат участие оперен хор и младежки и детски хорове, като всички заедно дават глас на хората и гражданите на Пловдив. Музикалното изпълнение ще бъде нова творба на добре известен български композитор, включващ етнически модели и модерни ритми и звуци.

В тази изключително емоционална част ще се ознаменува всичко, което ще се случи през следващата година чрез музика, дух и видео материали в прослава на бъдещето: Видео съдържанието ще даде изключително творчески облик на предстоящите акценти в Европейска столица на културата през 2019 г. В него ще се показват и природата, начина на живот и красотата на Пловдив.

 

ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЦВЕТОВЕ 

Многоцветни лазерни лъчи се насочват към страничния подиум. Танцьори, огледала, инструменти с високи технологии и лазери са обединени в едно футуристично изпълнение.

Танцьорите са с огледала, които им дават възможност да взаимодействат с ярките светлинни лъчи. Те прекъсват цветните светлини и ги разпръскват в различни посоки по цялата сцена и високо в нощното небе над публиката. Четири лазерни арфи на сцената с кулата създават музиката за тази част от спектакъла: тези инструменти са с лазерни лъчи вместо истински струни и издават фантастичен ритъм на електронна музика. 

ДА ПРАЗНУВАМЕ! 

Да поканим всички на сцената, сред публиката, в града, в Европа и в целия свят да танцуват и празнуват! Пленителният ритъм ще бъде насочен към всички, докато около 1000 доброволци от всякакъв произход, в костюми с различни цветове и грим (по един цвят за всички) ще излязат на сцената, за да ознаменуват идеята, че НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ЦВЕТОВЕ. Известен DJ подгрява публиката и кани всички да танцуват заедно.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ЧАСТ – ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЕВРОПА 

Нашата заключителна част на празника изпраща посланието„ #заедно #together “ към Европа и света. Само заедно можем да успеем! „Като модул по избор предлагаме да се включи група от танцуващи дронове с пироефекти в голямата и финална снимка (това е предмет на спонсорство).“ Ято дронове с пироефекти се показват в нощното небе на Античния театър. Дроновете се носят във впечатляваща групова хореография и рисуват красиви картини в небето на фона на изключително емоционално музикално изпълнение, завладяващо всички сетива. 

Дроновете поставят началото на поразителна заря (тепето на стария град, Данов хълм и Античния театър), като осветяват нощното небе над новата европейска столица на културата за 2019 г. Всички изпълнители, доброволци и деца се събират на сцената, за да отпразнуват този вълнуващ момент и да приветстват предстоящата година с ярък взрив в последната част от зарята, когато в последния момент се изсипва водопад от гирлянди. Европейската столица на културата, Пловдив 2019 г. започна!  

УИКЕНД НА ОТКРИВАНЕТО 

  • Програми – поетичен маратон, театър, четения, концептуално изкуство, цирк, танци, хорове
  • Изложби – музеи, галерии, магазини, изложбени зали, училища, църкви
  • Дизайн – улично изкуство с тиксо, илюминации, художествени изкуства, медийни изкуства
  • Медийни продукции – филми, аудио програми, песни, социални медии
  • Улични паради – оркестри, комедийни представления, музика, езда
  • Работилници – изкуства, езици, образование, приобщаване, храна/кухня

Изкуство с тиксо 

Жителите на Пловдив са поканени да участват в откриването, като използват собствените си къщи и магазини като витрини на изкуство с тиксо. Те ще бъдат помолени и предизвикани да украсят витрините и стените с тиксо в ярки цветове. Всяка свободна стена или витрина на магазин може да се използва като платно за временна картина от тиксо. На всеки ъгъл посетителите и пешеходците ще откриват изненадващи украси, докато се разхождат из Пловдив. Целият град се преобразява в художествена галерия, в която всеки може да участва и сплотява в една общност от артисти, празнувайки идеята, че ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЦВЕТОВЕ. Най-интересната и творческа сцена на изкуството с тиксо ще бъде заснета и показана в социалните медии. Идеята за този тип изкуство ще бъде рекламирана по всички канали за Пловдив 2019 г. 

Държавна опера-Пловдив 

Включването на Пловдивската опера в събитията около основното откриване може да бъде сред предложенията за ползотворно сътрудничество. Уикендът може да се отпразнува в операта чрез ден на отворените врати: Каним жителите на Пловдив да посетят операта безплатно и да надникнат в ежедневието Й. Кратки представления в района на операта създават музикално очарование по улиците. Оперни изпълнителни влизат в контакт с минувачите, децата и посетителите и създават реално впечатление за съвременната опера и тази в Древността. 

„Тютюневия град“- фестивал на музиката в стил уърлд мюзик 

„Тютюневият град“ става домакин на минифестивал на музиката в стил уърлд мюзик. Посетителите получават впечатление за безкрайното разнообразие на тази музика. Местни групи, оркестри и хорове ще получат възможност да представят изкуството си пред хората. Създава се джем сешън с различни групи – музикантите се събират и споделят любовта си към древните и модерните звуци. Децата могат да свирят на инструменти като гайда и да се учат да пеят традиционни ромски песни. 

Пешеходна улица 

Най-различни артисти заемат пешеходната зона в центъра на града. Поканени са различни групи, които да представят най-впечатляващите си танцови хореографии, джаз изпълнители и художници с тиксо потапят града във всякакви цветове и музика. Магазините и ресторантите могат да се включат в празненствата със собствени творчески идеи. Хората на Пловдив са зрители и в крайна сметка дори научават част от танц от професионален танцьор. Навсякъде се показват хора с маски на кукери, които насочват минувачите към следващата стъпка на събитията на открито за уикенда на откриването на Пловдив 2019. Пешеходната зона е централна част от този уикенд, тъй като тя представлява пътя към различните сателитни места, като например „Тютюневия град“, Капана и остров Адата. 

Бенгалски огньове 

Допълнителен акцент за петък вечер би могъл да бъде светлинното шоу на тепетата около Пловдив с бенгалски огньове. Целите хълмове ще светят в искрящи светлини. Създава се забележителен образ, който се вижда от всички в града и околността. („Стария град“, тепето на радиотелевизионната станция, хълма „Альоша“).  

ДОПЪЛНИТЕЛНО ЛЯТНО СЪБИТИЕ 

Фестивал на цветовете Холи – лятно събитие  „ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЦВЕТОВЕ“ 

Предлагаме голямо акцентно събитие за лятото на 2019 г. В духа на общата тема на събитието ВСИЧКИ НЕ СМЕ ЦВЕТОВЕ предлагаме да бъде организирано голямо събитие, вдъхновено от традиционния индийски фестивал на цветовете Холи. 

Това събитие доведе до изграждането на огромна общност в цял свят. На Запад то събира младежи на популярни фестивали на открито за електронна музика. Чрез традицията на фестивалите Холи се ознаменува победата на добрите духове над лошите. Хората рисуват целите си тела в ярки цветове и се замерват с цветна пудра – огромна радост за всички участници и идеално за честването на Пловдив 2019 и  ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЦВЕТОВЕ!

Kоментари

коментар
CLAUDIA
13:12, 12.01.2019
Отговор

GRANDIOS !!! STANDING OVATION BEAUTIFUL, AMAZING CITY !!!! I L O V E Y O U !!

коментар
Иван Стоев
15:53, 24.12.2018
Отговор

Това е изпълнено със сатанизъм, окултизъм и богохулство шоу!

коментар
Ваня Врачева
21:36, 16.11.2018
Отговор

Удивително!!! Красота ,доброта и позитивизъм!

коментар
Таня Атанасова
22:51, 09.11.2018
Отговор

Много интересно как ще се използва за целта Тютюневият град.Та той е в безобразно състояние.Ще се възстанови ли,що ли?Така казано е направо смешно, всъщност е трагично и жалко.

коментар
Сунай Хафъз
18:19, 02.11.2018
Отговор

На коя дата е откриването