Развитие на Европейските столици на културата: Сан Себастиан
В испанския град са се провеждали по осем културни събития на ден
13:47, 27.07.20171523 пъти

от Паулина Гегова

През 2019 година Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, заедно с италианския град Матера. Това е голямо признание за България, която някак си винаги остава на заден план от другите европейски държави, но ни отне много време докато стигнем до тук, а до 2019-та има още повече време – ценно време!

Нито сме първият град, спечелил титлата, нито ще сме последният. Важното не е, че сме спечелили, а какво ще оставим след себе си, след като всичко отшуми. В много отношения може да вземем пример от тези, които вече са минали нелекия път на културно и историческо себедоказване, затова и започваме поредица, в която ще ви запознаем с развитието на досегашните Европейски столици на културата.

Като за начало ще ви разкажем за Сан Себастиан, който беше културна столица на Стария континент през 2016-та година.

Сан Себастиан е познат още и като Доностия. Той е испански курортен град на брега на Бискайския залив, център на баската историческа област Гипускоа. Легендата гласи, че градът възниква около манастира „Св. Себастиан” през 11 век, но основаването му се приписва на Санчо Мъдрия, крал на Навара, който през 1180 г. определя мястото за главно наварско пристанище.

Доностия е сравнително малък град, но излазът му на море, заливът „Ла Конча”, островчето „Санта Клара” и още много природни ресурси на Бискайския залив, го правят една от най-предпочитаните дестинации от туристите. А ако искат разходка, могат да отскочат до Франция, защото Сан Себастиан се намира едва на 20 км от френската граница. 

Историческият център на Доностия е Стария град, който е разположен на левия бряг на Урумея. Улиците му са тесни и продълговати и приютяват много архитектурни забележителности, барове и места за денонощно забавление. Най-важните забележителности там, на които трябва да се обърне внимание, са църквата „Сан Винсенте”, построена в готически стил и базиликата „Санта Мария”.

Друго интересно явление е въжената железопътна линия, функционираща от 1912 година насам, която транспортира пътници до връх „Игелдо”, от който се открива приказна панорамна гледка.

Освен с природната си и историческа красота, се откроява и с международните си фестивали, които са едни от най-големите в Стария континент. Такива са тамборадите, които представляват шествия с барабани по случай патронния празник на града. Един от най-старите и престижни международни кинофестивали, с голяма награда Златна раковина, както и един от най-забележителните джаз фестивали в Европа – Джазалдия.

Всичко това направи града логичен избор за Европейска столица на културата и така, през 2016-та над 3000 културни деятели и 2830 доброволци се погрижиха за културното му наследство.

Статистиката сочи, че на ден са се провеждали средно по 8 културни мероприятия, а оперативните разходи възлизат на 89 млн. евро за цялата година. Възвращаемостта от всички проекти - 44 млн. евро.

Културната програма на Сан Себастиан през 2016-та не набляга на големи събития и пищни партита, а се обръща към по-малките проекти с благородна цел. В основата си, идеята на града бе да предизвика толерантност и разбирателство между отделните държави и народности чрез култура, като основен двигател на дебати, диалози и социални експерименти.

В първата си седмица, на 20-ти януари стартира проектът с патронния празник на града, където парадът с барабани продължил цели 24 часа. Барабанистите са облечени като войници или като шеф кулинари. Два дена по-късно се открива изложба на група Гаур, в която се представя изкуство от различни баски музеи.

Официалната церемония по откриването се състои на 23-ти януари на мост „Мария-Кристина” със специално аудиовизуално изпълнение. На същата дата се открива и фестивалът „Музикална кутия”, по време на който гражданите и гостите се наслаждават на поредица от концерти.

През май в Сан Себастиан се провежда и фестивалът Emusik – най-големият музикален фестивал в Европа, в който са взели участие повече от 10 000 студенти по музика.

През юни паркът „Кристина Енея” е трансформиран в магическа гора за нощни театрални представления на открито. Главното заглавие е „Сън в лятна нощ” , което се играе всяка нощ в продължение на месец, в чест на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир.

Това са само част от събитията, които градът е предложил на посетителите си през годината, като се нарежда сред една от най-успешните столици на културата до сега. Сан Себастиан успя да прокара своята идея сред народа и завеща своето наследство в бъдещето. 

Comments from FACEBOOK