„Силата на съдбата“ на Верди покори Античния театър (Фотогалерия)
Спектактълът на Театро Реджо ди Парма и Държавна опера – Пловдив изправи на крака публиката под тепетата
17:12, 16.07.20175349 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

По мистичен и тайнствен начин „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди оживя снощи на Античния театър в Пловдив. Трагичната история за любов, убийства и покаяния бе майсторски разказана под режисурата на италианския режисьор Стефано Пода в международната продукция на Театро Реджо ди Парма и Държавна опера – Пловдив в рамките на фестивала „Opera Open“.

Пода, който е също художник на декорите, костюмите и осветлението предложи една причудлива игра на светлини и сенки, който впрегнаха цялата мощ на очарованието на древната мраморна сцена.   

„Античният театър е точно мястото, в което може да се въплъти тази неповторима творба, нейният трагизъм, разбиран в античното му значение. За разлика от други опери на Верди тази е трагична не само в романтичен или шекспиров смисъл, а на-вече в античното докласическо схващане на този термин.

„Силата на съдбата“ е пропита от този архаично гръцки смисъл на универсалната катарзисна драма, където неизбежността на Необходимостта прави безсмислени усилията на героите, осъдени на страдание, независимо от избора, който правят. Все пак разграничаващото е етическият жест на борбата, на човешката гордост и достойнство, които водят до разбирането и до пречистването на страстите“, отбелязва Пода.

Играната за пръв през 1862 г. Санкт-Петербург Вердиева творба бе интерпретирана блестящо от Оркестъра на Държавна опера Пловдив с диригент Диан Чобанов. В главните роли се въплътиха Таня Иванова - Леонора, Ивайло Михайлов - Алваро, Венцеслав Анастасов - Дон Карлос , Виолета Радомирска - Прециозила, Михаил Пулиев - Мелитоне, Евгений Арабаджиев -  Калатрава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари от FACEBOOK