Две пловдивски театрални премиери откриват „Сцена на кръстопът”
Общо 19 постановки от нас и света ще бъдат представени на международния артистичен фестивал
08:18, 15.07.20173249 пъти

от Паулина Гегова

„Ходете на театър, хубаво е!” е мотото на Драматичен театър Пловдив, което се опитва да спазва през годините, а традиционният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” е едно от най-влиятелните доказателства, че мотото не само се взима на сериозно, но и провокира много български и световни творци да разпънат творчеството си на пловдивска сцена.

„Сцена на кръстопът” се провежда всеки септември, съвместно генералната помощ на създателят и артдиректор на фестивала Стефан Данаилов, а тази година отбелязваме 21-вото му издание. То ще се открие на 10 септември с две премиерни заглавия на пловдивски театър „Н. Масалитинов”. Това са „Вишнево сладко по руска рецепта” на Людмила Улицка и „Момчето на последния чин” на Хуан Майорга.

Във „Вишнево сладко по руска рецепта” ще видим познатите на публиката актьори Стефан Попов, Анелия Ташева, Радина Думанян, Красимир Василев и Маргита Тошева, обединени от гост-режисьора от Русия Владимир Гурфинкель.

Освен пловдивските премиери, общо 19 представления ще се съревновават за сърцата на зрителите, пристигащи както от страната, така и от чужбина.

Столичните представители на театралните институции са силни както винаги. Народен театър "Иван Вазов" ще представи "Последното изкушение" по романа на Никос Казандзакис, с режисьор Веселка Кунчева и "Мнимият болен" от Молиер, с режисьор Владлен Александров.

Младежки театър „Николай Бинев” гостува с „Евкус” от Питър Шафър под крилото на щатния режисьор на Драматичен театър Пловдив Стайко Мурджев, докато театър „София” ще представи „Женитба”. Следва театрална работилница „Сфумато” с нейния алтернативен прочит на „Оптически илюзии (Цирк)” по текстове на Булгаков, Хармс и Тувим. Сатиричен театър пристига с „Името” от Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер.

Интересен факт ще е дългоочакваната поява на Диана Добрева, но този път на сцената, която ще изиграе ролята на Саломе от едноименната пиеса на Оскар Уайлд.

Театър „Възраждане” също ще е гост на артистичния фестивал с постановката „Великденско вино” от Константин Илиев. „В очакване на Годо” ще оживее под съпровода на Деян Донков, който освен режисьор се въплъщава и в един от главните персонажи. По традиция на сцената е отредено място и за завършващия клас на НАТФИЗ, който тази година е на преподавателя, актьор и режисьор Ивайло Христов, а студентите ще демонстрират наученото през годините с „Комедия от грешки” на безсмъртния Шекспир. Театър 199 ще изкласи с „Разговори с мама”, а куклите ще оживеят чрез бродуейският мюзикъл „Авеню Q” и трудът на Централен куклен театър.

Но България не свършва със София, затова гости на „Сцена на кръстопът” ще бъдат и русенският театър и Теди Москов с „Редки тъпанари”. „Госпожица Юлия” от Бургас, хасковският театър „Иван Димов” с „Ако Роналдо беше Чехов” с режисьор Елин Рахнев и Плевен с „Цимбелин” отново по Уилям Шекспир.

И като заговорихме за Шекспир, няма как да не отчетем, че Шекспировият театър в Стратфорд ще гостува на Пловдив с „Веселите уиндзорки”. Посетители от чужбина ще бъдат още Лвовският академичен театър „Лес Курбас” от Украйна с „Марко Проклети, или Източна легенда” и Измир със спектакъла „Mindgame” от Хоровиц.

Освен официалната програма, ще се състои и съпътстваща, а черешката на тортата е почетната вечер, посветена на труда и приноса към родното изкуство на драматурга Константин Илиев. 

Коментари от FACEBOOK