Откриха на света перлата „Клианти” (Фотогалерия)
Най-старата къща в Стария Пловдив отваря врати за посетители 46 години след началото на възстановителните работи
14:43, 22.06.20178896 пъти

Най-старата и една от най-богато украсените къщи в Стария Пловдив – Клианти, бе тържествено открита 46 години след началото на работите по нейното съхраняване.  Процедурата по запазването на рушащия се възрожденски дом от средата на XVIII век започва през 1971 г. основната работа по реставрацията на Клианти обаче бе свършена през последните десет години от реставратора Елена Кривошиева, арх. Румяна Пройкова и Джовани Димитров.

Лентата пред входа на най-красивото бижу днес  прерязаха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова заедно с реставраторския екип. Досега за възстановяването на Клианти са вложени 1,6 милион лева.

"Всяка година малко по малко, благодарение и на различните проекти, по които кандидатствахме и отпуснатите суми с решения на Общинския съвет успяхме да възстановим къща Клианти - безценна ценност, която задължително всеки трябва да се види", заяви кметът Иван Тотев.

Той допълни, че къщата ще бъде на централно място като дестинация в Стария град и ще стане един от най-посещаваните обекти.

Къща Клианти е обект, който разказва историята на хората, които са живели тук. В нея има изрисувана уникална и богата художествена декорация, стенописи и орнаменти. Някои от елементите са с 24-каратов златен варак. Уникални са и таваните, изписани в старинен стил и алафрангата с пейзажи на Константинопол и Виена. Орнаментите не се повтарят един с друг, което го няма в нито една друга къща в Стария град, обясни арх, Румяна Пройкова. "Тя е образец на отворен тип къща, заради големите чардаци",  допълни тя.

„Нашата работа носи много голямо удовлетворение и трудностите минават и заминават, крайният резултат остава. Щастлив съм, че мога да вляза в една къща, чиято реставрация сме завършили. Това е едно голямо постижение“, развълнувано заяви Джовани Димитров.

В къща Клианти може да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която виждаме сега. Има две оси, вероятно е имало и трета, по-късно съборена. На долния етаж къщата е била отворена, цялата е била на колони и на леко засводени конструкции, наречени – хиприи. Горе е имало три помещения с грамаден отворен чардак.

В началото къщата е била по-ниска. Вдигането на втория етаж (надстрояването) е станало по-късно и разликата във височините я прави уникална за Старинен Пловдив. Рисувана е през 1817 г., през така наречения втори период и сегашното възстановителни работи са от този период. За сравнение къща Хиндлиян е по-късно изписана – около 1846г. Била е собственост на заможен и изтъкнат човек.

Мебелите са реставрирани, а килимите са ръчно направени от чиста вълна с естествени цветове, придобити по естествен начин със 160 възела на кв.см.

Коментари от FACEBOOK