Търговия с картини и икони върху строфите на Вазов и Славейков
Седмият хълм на Пловдив осъмна със сергиите, които доскоро стояха пред Пощата. Хората се питат - там ли им е мястото
09:32, 07.09.2018442 пъти

от Виктория Петрова

Търговците на картини и икони разположиха сергиите си върху площад "Седмия хълм" , след като бяха прогонени от площад "Централен", където започна ремонт, видя репортер на TrafficNews.bg. 

Към момента произведенията - картини и икони са окупирали площи от "Седмия хълм“ - пространството зад Джамията в Пловдив, където преди 7 години беше реализиран проект с каменни павета, образуващи концентрични кръгове. В геометрични симетрия около тях са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив, както и цитати от емблематични техни произведения. Сред надписите има строфи на Иван Вазов, на Петко и Пенчо Славейков, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов и др. 

Пловдивският художник Атанас Хранов, който беше идеолог и деятел на "хълма", счита че мястото на търговците изобщо не е там и поставянето на "сергиите" върху надписите е възмутително, тъй като противостои на идеята за открито и съкровено пространство на духовността и паметта. 

"Останах неприятно изненадан, когато днес видях стативите с картините върху надписите с думи на възрожденци върху "Седмия хълм". Смятам, че това е недопустимо, тъй като мястото им не е там - не само заради художествената стойност на площада, но това е и обида към хората, чийто думи и имена са разположени на „тепето“. Голяма част от тях са активни участници в Съединението", посочи Хранов. Той допълни, че има уверението на хора от общината, че казусът ще бъде преразгледан.

"Дълбоко се надявам това да стане в най-скоро време", коментира художникът. 

Другият участник в проекта,  писателят и драматург Александър Секулов определи нашествието на сергиите като "неприятен административен пропуск". "Не може върху едно авторско произведение на изкуството, да бъдат разполагани търговски площи със съмнителен вид и още по-съмнително съдържание. Седмия хълм е почит към българските писатели, работили в Пловдив и голямо недоглеждане е върху него да се поставят сергии. Неприятен знак" , заключи Секулов.

 

Коментари от FACEBOOK