Артисти и организации от цяла България спасяват Гарнизонна фурна
Местната инициатива за превръщането й в Център за култура и съвременно изкуство внесе концесионно предложение в Общинския съвет на Пловдив
10:16, 11.07.20181953 пъти

 от Мария Луцова 

Хиляди артисти, граждани и културни институции от цяла България застават зад идеята Гарнизонна фурна да се превърне в Център за култура и съвременно изкуство, става ясно от документацията внесена днес в Общинския съвет.

От концесионното предложение става ясно, че концесионерът ще направи инвестиции в културно съдържание близо 4 милиона лева, а за облагородяване и разработване, ремонт и социализация средства  в размер на 1 552 000 лв. Гражданската инициатива предлага общината да предостави базата на символична годишна концесионна вноска в размер на 1 лв.

Инвестицията от страна на местната гражданска инициатива е разбита по пера:

- изменение на ПУП-ПРЗ с цел създаване на траен устройствен статут на обекта в размер от 12 000 лв.;

- архитектурно заснемане на съществуващ сграден фонд в размер 13 000 лв.;

- геодезическо заснемане на терена на фурната – 2000 лв.;

- инвестиционен проект и КС за ремонт, промяна на функцията, екстериорна и интериорна естетизация на сградния комплекс в размер на 60 000 лв.;

- инвестиционен проект и КС за благоустройване и естетизация на прилежащите дворни площи – 15 000 лв.

Според концесионното предложение се предвижда изграждането на Графична база, която да бъде разработена от един от най-опитните печатари Спас Халачев. Тя ще предлага възможност за изпълнение на традиционни и съвременни техники – литография, офорт, алграфия, сериграфия, гравюра на дърво. Инвестицията е в размер на 150 000 лв.

Сградата ще има и интерактивен музеен кът, посветен на историята на Втора българска армия и пазещ паметта на Гарнизонната фурна. Стойността е 50 000 лв. Музейният кът на легендарната група РъБ ще струва 550 000 лв.

В центъра за култура и изкуство ще бъде разработена материална и техническа база за обучение и развитие на съвременно изкуство с инвестиция в размер 200 000 лв.

В прилежащата инфраструктура ще бъдат инвестирани 300 000 лв., а за експозиционни площи и обеми – 200 000 лв.

От документите става ясно, че инициаторите на гражданската инициатива канят концедента община Пловдив  да направи еднократно дарение в размер на 350 000 лв. Това бе сумата, заложена от местните власти за събаряне на сградата.

Своята подкрепа за местната инициатива са дали от Съюза на българските художници. В писмото си до кмета Иван Тотев те припомнят, че изнасянето на културата извън центъра на града е залегнало в културната стратегия на Пловдив и този проект е една от добрите възможности.

Такива граждански инициативи насочват вниманието на официалните институции към възможности и проблеми, оценени и разработени от компетентни и заинтересовани хора. Това ще рефлектира и върху авторитета на общината, и върху осмислянето на места и пространства и развиването им в полза на обществото, пише в писмото си председателят на СБХ Любен Генов.

Своята подкрепа са дали Камарата на архитектите в Пловдив, Съюзът на архитектите в Пловдив, Дружеството на пловдивските художници, Драматичният и Кукленият театри, фондациите „Наследство” и „Български архитектурен модернизъм”,  водещи галерии под тепетата, училищата по изкуства – Художествената гимназия и Сценични кадри, Факултетът по изобразително изкуство на Великотърновския университет, Графичното ателие под тепетата, организатори на фестивали, театър „А`Парт”.

Ръководителят на трупата Сашо Петков припомня, че практиката по цял свят е подобни пространства, загубили първоначалното си предназначение, се превръщат в центрове за култура.

В сърцето на Лондон вече повече от 60 години работи Theatro Technis, който се помещава в бивша обществена баня.  В София сградата на един от най-обичаните български театри – Сатирата, е в бивш трафопост. Театрална работилница „Сфумато” след дълги години битка успя да превърне бившата обществена баня в парк „Заимов” в театър, пише Петков.

В апела си за спасяване на Гарнизонна фурна художникът Лъчезар Бояджиев подкрепи идеята и разказа как само преди година Рем Куулхаус е пренаправил фантастичен музей и център за съвременно изкуство „Гараж” в Москва в занемарена соц сграда в сърцето на парк „Горки”.

Коментари от FACEBOOK