Напрежение по оста „Пловдив 2019” – артисти
Организаторите на ключови събития в програмата на Европейска столица на културата искат промяна в начина на финансиране и повече подкрепа от екипа на фондацията
12:30, 10.07.2018478 пъти

от Мария Луцова

Организаторите на някои от ключовите събития в програмата на Европейска столица на културата-Пловдив 2019 искат промяна в начина на финансиране на проектите си. В открито писмо до Управителния съвет и до оперативния екип на фондация „Пловдив 2019” те са споделили притесненията си, че са изправени пред заплахата да не изпълнят качествено проектите си.

В работата си с фондацията срещаме трудности, които пречат на ефективното разработване на културната програма,  за която отговорност носим всички партньори. Структурата на финансиране е неефективна и на практика е неприложима при финансиране на събития от какъвто и да е мащаб. Авансовото плащане от 20 процента и отчитането на съфинансиране веднага не оказва благоприятен ефект върху целия работен процес и няма никаква логика при съвременните световни тенденции на разплащания и работа. Това създава трудности, които няма как да бъдат преодолени и това директно рефлектира върху качеството на програмата, пишат те. В писмото си артисти и организатори на събития предлагат няколко действия, с които да се улесни работата им.

Те искат по-висок процент на авансово плащане и предлагат  70% от гласуваните средства да бъдат давани предварително, за да се улесни оперативната работа по реализация на проектите.  Призовават за улеснени процедури по фактурирането, посредничество и участие на „Пловдив 2019” в договарянето на рекламни пакети с медии и билбордове, представяне на събитията им на туристически изложения, преференции при договорки с хотелите.

Всички подписали се творци и организатори на събития са спечелили финансиране и са част от основната или съпътстващата програма на Пловдив – европейска столица на културата 2019. Техните проекти са в развитие – имат издания преди самото официално откриване догодина, но и са част от онова, което ще се случва през 2019-а.

Под исканията стоят имената на Александър Митов, организатор на "Street Masters”. Събитието бе в средата на юни е обърнато към младежката публика с поредица от концерти, състезания, работилници за хип-хоп, бийтбокс, брейк, капоейра, електронна музика. 

Представителят на сдружение ИМЕ Ния Пушкарова също е част от артистите, включили се в подписката. Тя е организатор на „АЙМ срещи в Пловдив”.

Подписан е и от Бойко Ватев и Борис Роканов.  СД “Ромфея Ватев, Шишманов и с-е” е спечелило финансиране с проекта „МАНУСКРИПТА 39 / “Да живее артистът във всеки!”.  Те ще превърнат пловдивската Главна в  пространство на духа и словото.

Емил Миразчиев от сдружение “Изкуство Днес”,  организатор на “Дигитални Екологии /Фронт” също е сред хората, които искат промяна в механизмите на финансиране, както и Дружеството на пловдивските художници (Международен пленер по живопис), подписано от председателя Снежана Фурнаджиева.

Подкрепено е и от Янина Танева от сдружение „Фабрика за идеи”, които са част от програмата с проектите „Инкубатор за социална програма ” и „Резиденция Баба”. И двете събития са дългосрочни през цялата година. Финалът през 2018-а на „Инкубатор…” е през юли, а резиденциите по българските села ще се случват през септември.

Асен Карагьозов  от сдружение “Младежки клуб Рома – Столипиново 1996”, организатор на „#GetToStolipinovo” също е подкрепил исканията. Проектът върви през цялата година с различни работилници, работа на терен за събиране на истории от квартала, обучения.

Директорът на Драматичния театър Кръстьо Кръстев е подписал писмото, защото и неговият екип работи в партньорство с общинската фондация. Трупата ще случи един от най-интересните и мащабни проекти под тепетата – „Европейска Одисея. Пътуващият човек”. Работата по създаването на грандиозния спектакъл, който ще се случи догодина, вече започна с кастинги, уъркшопове и привличане на международни партньори. Очакванията са, че мултижанровото представление, базирано на древния мит за Одисей, ще се превърне в едно от най-сериозните събития през 2019 г., а имената, които работят по него, не се нуждаят от представяне – драматургът Александър Секулов, режисьорът Диана Добрева, сценографът Мира Каланова и композиторът Петя Диманова.

Николай Костиков, чийто проект „Electric Orpheus” вече се случи с две събития, а през октомври на Братската могила ще звучи музика в изпълнение на международни и български артисти.

Коментирахме с организаторите на събития исканията. Те имат основания и затова писмото им ще бъде разгледано от Управителния съвет. Ще се консултираме и с юристите на фондацията, за да видим какви са възможностите да улесним работата им, каза директорът на „Пловдив 2019” Кирил Велчев. Той допълни, че всички участници в програмата на Европейска столица на културата, ще получат всякакво възможно съдействие, а след официалното обявяване на  програмата през  2019 г.,  събитията ще бъдат рекламирани по всички възможни канали на фондацията.

И досега сме работили с идеята да помагаме, да рекламираме и популяризираме събитията, създадени от нашите партньори.  Ще го правим и занапред, каза още Велчев. 

Коментари от FACEBOOK