„Сънят на Пилат” омая Античния театър
Авторът на спектакъла Стефан Димитров похвали диригента Георги Еленков
15:05, 14.06.2018367 пъти

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат”  от Стефан Димитров.

Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от  романа та Булгаков „Майстора и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят произведението. Те признаха, че нарочно за случая са препрочели романа – за да почувстват по-плътно музиката.

За жалост диригентът титуляр Любка Биаджони бе свалена от самолета за България заради тежък здравословен проблем в семейството й. Стефан Димитров и оркестърът „София Симфоникс обаче решиха ,че не могат да лишат пловдивската публика от музикалния празник.

Спасението дойде в лицето на Георги Еленков, диригент на хора, който отлично познава произведението и е присъствал на всички репетиции. Мобилизацията от извънредната ситуация, желанието да представят „Сънят на Пилат” във възможно най-добра светлина,  вдъхнови музикантите да извадят най-доброто от себе си. Стефан Димитров призна на финала, че е изключително доволен от различното темпо,  продиктувано от атмосферата на Античния театър.

В началото той не пропусна да благодари на фондация „Ценности” на Антонина Стоянова, която защити проекта за спектакъла пред Националния фонд „Култура” и се нагърби с цялата  организация по реализацията му. Самата Антонина Стоянова бе на първия ред в амфитеатъра в компанията на Богдана Карадочева, Алекс Алексиев, д-р Мария Арсениева и арх. Стефан Добрев.  

Любопитното е, че самият Пилат Понтийски изслуша част от „Сънят на Пилат” онлайн. Изпълнителят на ролята на римския съдник във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови” – Христо Шопов бе сред потребителите на Фейсбук, които изгледаха откъси от живото предаване от Античния театър.

Небето също се включи в спектакъла като с няколко гръмотевици придаде допълнителен драматизъм на „Сънят на Пилат”, без да пророни и капка дъжд. Концертът бе безплатен като е в рамките на Културната програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

 

Коментари от FACEBOOK