Известен аниматор продава ментета на Кольо Карамфилов
Беше приятел на баща ми, сядал е на една маса с него, не скри огорчението си поетът Росен Карамфилов
15:49, 13.06.2018377 пъти

Поетът Росен Карамфилов – син на Кольо Карамфилов, сигнализира за продажба на картини фалшификати на изключителния художник. Ето какво написа в личния си профил Росен (заличаваме само името на обвинения в пласирането на ментета, тъй като все още не сме чули неговата гледна точка):

„Внимание! Трябва да споделя нещо важно. Нещо, което от няколко дни ми е заседнало като буца в гърлото. Нещо, което отказвах да повярвам. Нещо, което е извън пределите на морала и на липсата на такъв. Тези четири картини са фалшификати на баща ми, Кольо Карамфилов. Живопис. Платна.

Погледнете ги, дами и господа. Просто ги погледнете. Това не е Кольо. Искам да обърна внимание, че още десет човека, художници потвърдиха. Ще попитате кой извърши престъплението. Веднага ви казвам името на човека, продал и на всичкото отгоре най-вероятно нарисувал тия отвратителни реплики.

В. Ш. Приятел. Човек сядал на една маса с баща ми. Сега ме е блокирал и сигурно няма да види тоя пост, но дано племенниците му, с които впрочем съм близък, му предадат. Чудя се как спи. Чудя се как не го е срам от самия него. Но той е такъв. Всички това ми казват. Аз обаче, като единствен наследник на Кольо Карамфилов, няма да оставя нещата така.

В. направи огромна грешка и ще си плати скъпо за нея. Познавам жената, на която са продадени картините – Ю. К. Имам и доказателства за случилото се. И вие помогнете, с каквото можете. За да спре тая гавра. Кольо Карамфилов е един от най-големите български художници. Не е достатъчно само да го подпишеш, за да се превърнеш в него. Защо не помисли за това по-рано, скъпи В.?! Вече е твърде късно. Твърде късно да се поправиш."

Същия пост на стената си пусна и майката на Росен Карамфилов – дизайнерът Ина Дамянова.

Обвиненият в продажба на фалшификатите В.Ш. е аниматор, художник, сценарист и продуцент на игрални филми. Има зад гърба си не една и две успешни продукции. Роден е и е израстнал в Пловдив, но от години работи в столицата. В момента по думите на негови приятели живее в САЩ.

Въпреки опита на медията ни да разговаря с него, той все още не е коментирал как са попаднали при него спорните картини и наясно ли е, че има сериозни обвинения, че са фалшификати.

Измамите с творчеството на неповторимия Кольо не са от днес. Опити да се пробутат картини-ментета се правеха още преди да си отиде от този свят през 2014 г.

Спомням си преди години негов приятел му показа две работи, които си купил с мисълта, че това са работи на Кольо Карамфилов. Той стана шокиран, защото картините бяха откровени ментета. Разговаряхме с приятели от следствието, защото дори знаехме кой ги е рисувал – един художник от близък до Пловдив град.

Те съвсем човешки и приятелски ни казаха: „Законът е такъв, че са недоказуеми подобни обвинения. Обвиненият ще каже, че ги е намерил на улицата, видял е подписа на Кольо, но не е знаел, че са фалшификати“, върна се назад във времето собственикът на U P.A.R.K. Gallery Радост Коцева. Тя и Карамфилов до последно преди да си отиде бяха близки приятели и партньори в разработването на галерията на ул. „Отец Паисий“.

Коцева разказа и за друг случай, при който клиент си закупил ментета от арт-салон, но все пак успял да си върне парите, когато се разбрало, че картините не са на Карамфилов.

Малко след като големият художник ни напусна внезапно, от ателието му в Садово изчезнаха 60 матрици за графики на Кольо. Скандалният случай стана известен, след като пловдивски галерист поискал от Росен Карамфилов правото да тиражира част от графиките. Тогава в скандала изникнаха имената на популярен пловдивски рокер, който продал на колекционер плочите.

После матриците стигнали и до галериста Алек Александров. Той, спазвайки правилата на пазара, се свързал с Росен. Веднага щом разбрал, че историята мирише на кражба, галеристът се оттеглил.

Случаят с фалшивите картини, продадени от В.Ш., достига до сина на Кольо Крамафилов случайно. Приятел на талантливия ни художник ги видял в офис и обърнал внимание на собствениците. Те потърсили Росен за консултация и така кълбото се разплело.

Comments from FACEBOOK