Евроелитът работи в София, забавлява се в Пловдив
Само за няколко месеца девет делегации с над хиляда участници избраха града под тепетата, за да опознаят красотата на България
15:56, 12.06.2018942 пъти

от Мария Луцова

Участниците в заседанията на Европейската комисия работят в София, но предпочитат да опознаят България чрез неповторимия чар и атмосфера на Пловдив. Само за няколко месеца девет делегации са посетили града под тепетата, омагьосани от идеята да видят Стария град и да си направят снимка на великолепния Античен театър.

Тази вечер Пловдив отново ще бъде домакин на гостуване на експертите, пристигнали у нас заради Българското председателство на Съвета на Европа.

Гостите, както и техните колеги преди това, ще се разходят из Стария град, ще видят къща Клианти и ще се насладят на концерт на част от оркестъра на Държавна опера-Пловдив на Римския стадион.  Музикантите са подготвили специална програма с творби на Моцарт, Хендел, Чайковски, Шостакович, Георги Черкин, Пиацола.

Групата експерти, част от комитет към Европейската комисия,  е 70-членна. До този момент броят на европейските гости, които пристигат у нас за Българското председателство, и посетили Пловдив надхвърлят 1000. До края на месеца предстои още няколко групи да се насладят на красотата на града под тепетата.

В програмата им организаторите обикновено включват Малката базилика, Стария град и къщите Клианти, Хиндлиян, Балабановата къща, къщата музей „Златю Бояджиев”, Античния театър.

Идеята е с тези посещения да бъде промотиран Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

Коментари от FACEBOOK