„Пловдив 2019” заселва Добралък с артисти
Родопското село ще заговори на френски, немски и фински заради пътуващата международна трупа „Театър по пътя”
10:26, 13.06.20182610 пъти

Родопското село Добралък ще заговори на френски, немски и фински от 25 юли до 5 август с гостуването на пътуващата трупа „Театър по пътя”.  Инициативата „Шепоти от родопски приказки” ще заживее с историите на актьори, музиканти, циркови артисти и разказвачи на приказки като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 „Театър по пътя“ е пътуваща френска трупа, която през юли 2018 ще поеме по пътя на своето най-вълнуващо пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите. Очаровани от културата, традициите и природното богатство на тази част от България, артистите на „Театър по пътя“ и техни колеги от Германия, Финландия и България ще стигнат заедно до Родопите, за да изследват техните тайни и да поканят публиката на две представления и няколко творчески работилници.

На  27 юли публиката може да се включи в театър на сетивата- лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението ще предложи на участниците да изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация- лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания - слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови. Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

В три поредни дни - 3, 4, 5 август, публиката е поканена да участва в приказното представление - пътешествие „Шепоти“. Начална точка е Добралък. От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, акробатика и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

Професионални артисти и любители ще имат възможността да се включат безплатно в следните творчески работилници, водени утвърдени международни артисти  - „ Пътуване през сетивата” (сетивен лабиринт) в периода 22– 26 юли, „Изкуството на разказване на приказки” - 22-25 юли, „Фолклорно пеене и импровизация” -  26- 30 юли.

Регистрация и информация за работилниците можете да получите на: rhodopesfairytales.discovered-spaces.org и FB: DiscoveredSpacesBG , казват организаторите.

Културният обмен между български, френски, немски, финландски и швейцарски артисти и публиката ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът ще се реализира две години като част от клъстър “Регионале” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Входът за всички събития е свободен.

Коментари от FACEBOOK