Арменски танци се вихриха на Римския стадион (Фотогалерия)
Певци и танцьори от България, Гърция и Румъния дефилираха на фестивала „Здравей, Армения!“
16:58, 04.06.20181052 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

Концертната част на международния фестивал "Здравей, Армения!" се превърна във феерия от песни и танци, представени от арменски танцови и певчески групи от България, Гърция и Румъния. Празникът започна с дефиле на участниците по главната улица, водено от барабанния оркестър на арменските скаути и общ танц на участниците пред Община Пловдив. Румънски танцов състав "Вартевар" е с ръководител г-жа Белла Мартикян омаяха зрителите на Римския стадион с кръшните си танци.

Гостите от Гърция пък са дългогодишни приятели с Арменски театрален самодеен състав "Хагоп Баронян " и ВФ „Сирун“ от Пловдив, а взаимните гостувания са празник за сетивата и арменските души. В Пловдив тази година те представиха дамския и детския танцови състави "Урарту " и ВФ "Наирян Мехерти.

При награждаването председателят на културно-просветната им организация подчерта приятелството с арменската общност под тепетата, което има вече своите дълбоки корени и носи много радост и удовлетворение на всички. Варненският ансамбъл „Гаяне Марашлян“ - трупа с традиции и много турнета у нас и в чужбина и дамската група „Нур“ от Бургас изпълниха някои от най-емоционалните и лирични арменски танци.

Двата състава преди седмица се завърнаха от успешно турне в Армения. Особен патриотичен заряд и удоволствие за сетивата донесоха изпълненията на ВГ „Еразанк“ на основно училище „В. и К. Тютюнджиян“ - Пловдив. „За децата и всички нас бе чест, че директорът на училището г-н Симон Тютелян и създателката на групата г-жа Елиз Гагосян ( с бебе на 20 дни) заедно с настоящия ръководител на групата Люси Амбарцумян бяха през цялото време на концерта“, отбеляза д-р Ахавни Кеворкян, директор на Арменския културен център.

Красиви емоции на публиката подариха Вокално трио „Сирун“. Достойно се представиха и пловдивските танцови формации „Астхигнер“, „Ереван“, „Нрени“ и ВИС „Еребуни“.

Comments from FACEBOOK