55 000 се веселиха на Народния събор в Лаута
Над 22 300 човека са следили онлайн излъчването на третото издание на фестивала
14:06, 15.05.2018248 пъти

Повече от 55 хиляди гости се веселиха по време на третото издание на Народния събор  в парк „Лаута“, съобщиха организаторите. Те отчетоха и друга статистика – над 22 300 са влизанията по време на онлайн излъчването през двата дни на фестивала.

„Народният събор намери своето място в „Лаута“. В парка за трета поредна година си дадоха среща хиляди изпълнители и почитатели на българския фолклор. Събитието добива все по-голяма популярност и събира по-голям  брой участници и гости“, заяви кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Той благодари за съдействието на „Общинска полиция“ и „Общинска охрана“, на ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“, както и на посетителите, които са изхвърляли отпадъците си само на регламентираните за това места. Още в 8 часа сутринта в понеделник паркът блестеше от чистота, подчертаха от районната администрация.

Над 3000 участници от 120 състава се изявиха на двете сцени на 12 и 13 май 2018 г. На откриването присъстваха министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски и кметът Иван Тотев. Кулминацията в първия ден бе концертът на Виевската група, а ансамбъл „Тракия“ зарадваха многобройните любители на българския фолклор с голям  концерт в неделя вечерта. Тази година за пръв път имаше и международно участие от националния танцов ансамбъл на държавата Палестина.

Съорганизаторът Димитър Михов от студио „Ясмина“ подчерта, че на голям интерес се е радвала и богата съпътстваща програма на Народен събор` 2018  - представяне на занаяти, работилници,  народни борби, училище за инструменти и танци и други.

Коментари от FACEBOOK