Пловдивският театър и Операта –отличниците на 2017-а
Двете трупи са сред най-високо оценените за продукцията си през отминалата година
10:06, 15.05.2018758 пъти

от Мария Луцова

Драматичният театър под тепетата е абсолютен шампион сред трупите в цяла България с добрите си резултати за отминалата календарна година. Пловдивските театрали са получили 126 от максималните  150 точки в  комплексната оценка, която всяка година изготвя Министерството на културата.  Тя стъпва върху показатели като брой зрители, брой представления, приходи от билети, образователни спектакли, премиери, селекции за фестивали и номинации за театрални награди.

Театърът е отчел 1 493 979 лв. приходи за 2017 г. Академичната трупа на НТ „Иван Вазов” има с 200 000 лв. повече, но играе своите представления на няколко сцени и има по-ниска комплексна оценка от 121 точки.

Драмата е влязла в новата календарна година с преходен остатък  от над 648 хиляди лв. В същото време има театри, които са на загуба през отминалата година. Най-критично е положението с трупите на Благоевградския  - с -533 688 лв., Драматично-куклен театър-Враца – с -769 354 лв. Отрицателен е балансът и на Младежкия театър, театрална работилница „Сфумато”, театрите в Смолян, Ловеч, Разград, Сливен, Шумен и Плевен.

Силна година е отчела и трупата на Държавна опера-Пловдив. Музикално-сценичната институция влиза в 2018-а с преходен остатък от 543 401 лв. и е една от малкото оперни структури, която не регистрира дефицит.  Нина Найденова и подчинените й са заработили собствени приходи на стойност близо 900 000 лв.

От отчетите за отминалата година става ясно, че в музикално-сценичните изкуства сривът откъм постъпления е доста чувствителен. Отрицателен е балансът на Софийската опера и балет, на Държавна опера-Стара Загора, на Плевенската филхармония, Врачанската симфониета. Най- драматична е ситуацията с Държавна опера-Русе, където преходният остатък е -1 127 248 лв. Тежък дисбаланс отчита и държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, който е на минус с 336 333 лв.

Сравнително добра година са изпратили и пловдивските кукленици. Те са на малък преразход, но през 2017-а им се наложи да се откажат от редица свои проекти и от фестивала „Двама са малко – трима са много”, заради очакването да започне ремонт в сградата на ул. „Хр. Г. Данов”. Такъв не е започнал и до момента, защото обявената обществена поръчка бе атакувана в Комисията за защита на конкуренцията.

Comments from FACEBOOK