Майстори от цял свят месят хляб и сладкиши за пловдивчани
75 занаятчии показват уменията си по време на традиционния Панаир на занаятите от 17 до 20 май
09:07, 14.05.2018967 пъти

75 майстори от цяла България се събират на Пролетен панаир на занаятите от 17 до 20 май на Малката главна. Те ще покажат уменията си пред пловдивчани и гостите на града и ще предлагат творенията си  всеки ден от 10.30 до 19 ч. 

Ще бъдат представени  над 20 занаята - металопластика, дърворезба ,  худ. обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, худ. керамика,   ножарство,  стъклопис, свещолеене,  сладкарство  ,  изработване на накити с различни техник, изработване на кукли от текстил, шапкарство, худ. плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа. 

Гости на Панаира ще бъдат Мая Савич - Сърбия, децата от Керамичното ателие към Комплекса за Социални Услуги „Олга Скобелева“ и деца от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев". 

Заедно с панаира Регионалната занаятчийска камара под тепетата организират и фестивала "Наследство – Сливане на традиции и бъдеще – Заедно” – „Фестивал на хляба”.      

В културата и обичаите на различните народи,  хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът. 

На 17 май в 17.15 ч. от площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до подлеза на Аптека Марица, където в 18 ч. официално ще се  открие Фестивалът на хляб и сладкиши. 

От 17 до 20 май  в три импровизирани  пекарни  - хляб, сладкиши и детска, на Малката главна в Пловдив, майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники,  при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва. 

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и  забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от   Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. 

Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция. 

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров,  Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба  Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна”и Френска пекарна  „Ла Мартиз”. 

Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия  шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май. 

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май ще  демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"  ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.       

От 17 май до 20май  се организира  конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат  и да изпрати снимки във Фейсбук,  на профила : Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат  най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница,  трето място - ръчен хляб.       

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май от 15 до 16 ч., трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност, като най - добрите ще получат парични и материални награди. С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.        

Събитието  се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.           

Коментари от FACEBOOK