Пловдив води кукери в Брюксел да гонят злото
Танцови и музикални състави от АМТИИ, бийтбоксърът Скилър и художникът Недко Солаков са част от българските участници в Балкан Трафик
16:29, 16.04.2018314 пъти

Танцови и музикални състави от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, кукерите от ансамбъл „Слав Бойкин” в Раковски, бийтбоксърът Скилър и художникът Недко Солаков ще представят българското изкуство по време на фестивала „Балкан Трафик” от 10 до 22 април в Брюксел.

Тази година събитието ще представи специален фокус  с български участници в програмата си със съдействието  на фондация „Пловдив 2019“ и Министерството на културата. Инициативата е в рамките на културната програма на страната във връзка с Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Българският фолклор, кукерите и мартениците са изключителен акцент в представянето.

Организаторите на фестивала са запознати с дейността на Народно Читалище „Св.Св.Кирил и Методий-гр.Раковски-1908“, с чийто кукерски състав имаха среща в края на 2017 г. и тогава отправиха своята покана за участието на кукери и музиканти на предстоящото издание на форума. Групата от Раковски ще се включи в участия на различни закрити и открити локации в Брюксел, като и в гигантското хоро на площад в центъра на града, с което по традиция завършва фестивала.

Множество изяви ще имат и съставите на АМТИИ. Скилър ще създаде интересна музикална творба в колаборация с Орхан Осман (бузуки) – съчетание на традиционното и модерното звучене. 

Фокусът в кино програмата е с две заглавия – „Je Vois Rouge” на Божина Панайотова и „Face Dоwn” на Камен Калев.

Модерното изкуство ще бъде представено от един от най-авторитетните съвременни автори – Недко Солаков. Той ще участва и в кръгла маса под мотото

Финалът е на 22 април с голямо хоро на площада в Брюксел.

Коментари от FACEBOOK