37 европейски артисти творят за Адата
В рамките на няколко месеца те ще гостуват под тепетата, за да създадат свои произведения за публичните пространства в Пловдив
12:58, 16.04.2018268 пъти

37 артисти и организации пристигат под тепетата за първите творчески резиденции по програмата ADATA AiR на фондация “Пловдив 2019”, Гьоте-институт България и Полски институт в София. В края на миналата година фондацията отправи покана към артисти да се присъединят към проекта, като поработят известно време в Пловдив и създадат произведения специално за публичните пространства по бреговете на реката, остров Адата или други градски пространства, които са част от програмата за европейската титла. 

Въпреки кратките срокове тази възможност за творчески престой в Пловдив имаше изключително силен отзвук и общо 320 артисти от цял свят изпратиха в рамките на един месец своите портфолия и първоначални идеи във фондацията. След селекция от жури общо 37 артисти от Германия, Полша, Румъния, България, Холандия, Чехия, Словакия, Испания, Португалия бяха избрани да дойдат и да работят под тепетата през следващите пролетно-летни месеци. Всеки артист или творчески колектив ще остане в града в различен период - от две седмици до два месеца. За това време те ще имат задачата да разработят проекти за инсталации, скулптури, пърформанси и всякакъв род намеси в публично пространство, с които през 2019 г. да превърнат поречието и други забравени градски зони в голяма галерия на открито. 

Програма ADATA AiR е един от основните акценти в програмата на Пловдив за 2019 г. Работата и участието на резидентите в нея ще създаде допълнителни възможности за партньорства и взаимодействия на местно ниво, както и значително ще разнообрази културния климат в града, което е една от основните цели на инициативата. 

Планирано е новото пространствo на фондацията в Тютюневия град – SKLAD – да бъде и основно място за срещи с международните гости със споделени ателиета в сградата и публични презентации на работата им. 

Журито, което избра първите резиденти сред големия брой кандидати, включва директорите на Гьоте-институт България Енцио Вецел, на Полски институт в София – Ярослав Годун, артистичния директор на “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева и независимите експерти арх. Валери Гюров, изкуствоведа Вера Млечевска и куратора и критик Йово Панчев. 

Водеща в решенията на журито беше концепцията за осигуряване на максимално активно присъствие на изкуството в публчините пространства на града, на интеракция с гражданите и на адекватно разработване на даденостите на Пловдив. Резидентите бяха селектирани на базата на техен предишен опит в тази посока, както и на предварителни идеи, които те биха желали да осъществят в Пловдив като част от динамичната програма през 2019 г. 

След обявяването на резултатите от първата селекция ще бъде отворена и втора международна покана за творчески престой в Пловдив през втората половина на 2018 г. 

Работата на резидентите в програмата, както и техните публични изяви ще бъдат представяни на специално създадена за целта фейсбук страница: adataAiR

Резидентните артисти, които ще работят в Пловдив в периода на първа сесия на програмата, са Камила Жейнох (Полша), Андреа Калинова и Мартин Зайцек (Словакия), Оливие Валдро,  Оливие Лакру, Лаура Друет (Франция и Италия),

Копачис Кунд (Румъния), Мила Панич (Босна и Херцеговина / Германия), Мила Чорбаджиева и Адриан де Ман (България и Холандия), Ана Бротас (Португалия), София Инман и Стефан Валделе (Германия), / Матиас Гарф (Германия), Шо Хасегава и Митко Митков (България и Япония /базаирани в Германия),  Ян Здвожак (Чехия),  Пека Лейонен и Берт Якобс (Финландия), Марта Джерабо (Испания),  Клаас Бургер (Холандия), Тони Стелард (Великобритания), Яна Лозева (България), Алин Танаса (Румъния),  Нина Йоргенсен (Белгия),  Николае Велциов (Румъния), Destructive Creation (България), ATOM theater (България), Алекс Хед – в сътрудничесто със Сибела Пери, Маркус Стейн, Габриел Бирч, Ана Кострева, Натан Грей  (базирани в Германия).

Коментари от FACEBOOK