Отличникът, който полетя в небето
Никола Добрев мечтае да се реализира в сферата, която най-много обича - авиацията
11:02, 15.04.2018543 пъти

от Добринка Димова, TrafficNews.bg

Какво е усещането да управляваш самолет от леката авиация? Неописуемо. Все едно имаш криле. Забравяш за всичко останало и се понасяш… Това е от онези неща, които просто трябва да се опитат, разказва отличникът на пловдивския филиал на Технически университет – София в специалността „Авиационна техника и технологии" Никола Добрев, който даде старт на летателния ден на площадка "Марица" край Граф Игнатиево.

20-годишният мъж вече има два полета като втори пилот със самолети от леката авиация. При единия дори управлявал самолета за кратко. Било неочаквана възможност, но много приятно изживяване. Признава, че в началото има доза страх, който обаче се преодолява много бързо. „Най-трудно, естествено, е излитането и кацането. През останалото време просто се наслаждавате на гледката”, описва преживяването във въздуха първокурсникът магистърска степен.  

Никола е от Димитровград. Любовта му към авиацията се родила преди няколко години. След като завършил средното си образование – Английски и информационни технологии, се насочил към Техническия университет. Дилемата била каква специалност да запише. „Никой в семейството ми не се занимава с това. Реших, че авиационната техника ще ми е интересна. И не сгреших”, категоричен е младежът.

Със започването на обучението интересът към авиацията станал още по-голям. Всяка следваща задача, която преподавателите поставяли, го мотивирала да учи повече и да изкарва отлични оценки. Първоначално родителите му били учудени от избора. Но сега задавали много въпроси за специалността. И виждайки, че синът им учи с желание, напълно одобряват решението му.

Той пък е убеден, че ще има добра реализация като авиационен инженер.  „Специалността е интересна. Все още в България няма много фирми, които да набират кадри, но има тенденция това да се промени. Аз искам да работя в родината”, категоричен е Никола. Според него и заплащането в сектора е удовлетворяващо, а и има възможност за развитие. „На този етап за мен няма такова значение какви пари ще получавам. Важното е, че правя нещо, което обичам и го правя от сърце. Бих работил всичко, свързано с авиацията”, отчита отличникът.

И с усмивка допълва, че няма амбиции да става президент, но е горд, че настоящият държавен глава Румен Радев е негов колега.

Коментари от FACEBOOK