Галерия "Детмаг" посреща изложби през 2019 г.
Администрацията на район "Централен" ще обяви обществената поръчка за изпълнител до дни, обяви кметът Иван Тотев
08:21, 13.04.2018290 пъти

от Мария Луцова

Администрацията на район „Централен” ще стартира процедурата по избор на изпълнител за ремонта на новата галерия в Детмаг до дни. Превръщането на бившия магазин в експозиционна зала ще върви успоредно със санирането на блока, в който се намира. Това ще се случи със средства от програмата „Региони в растеж”. 

Събрахме подписите от етажната собственост, необходими за кандидатстване за саниране. Всички са съгласни, имат вече регистрирано сдружение. Сега трябва да направят общо събрание, за да поискат финансиране.  Специално го изчакваме този блок, за да влезе в програмата за саниране, каза кметът Иван Тотев. 

Той гарантира, че догодина залата ще бъде готова и дори се планират събития. Организаторът на НОЩ/Пловдив Веселина Сариева например е обявила, че иска да организира там събитие.

Обещахме й че ще бъде готово за септември догодина.  Имаме изложба на съвременно изкуство, която готви фондация „Пловдив 2019”. Така че ние  това културно пространство вече го предлагаме, което означава, че сме сигурни, че ще се случи, каза още Иван Тотев.

Галерията ще се шири на два етажа, а централният вход ще остане отстрана на Главната улица. Партерното ниво ще разполага с фоайе, рецепция гардероб, изложбено пространство, охранителен център, депо са складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и връзка с горния етаж – модерен асансьор с голям обем за над 18 души и обемисти експонати. 

На втория етаж е предвидено по-разчупено пространство, което да може да бъде моделирано според нуждите на изложбата – в една голяма или две малки зали. Нивото ще предложи конферентна зала и още едно депо за съхранение и подготовка на картини. На него ще се намира и голям 4-метров бял екран за презентиране на дигитално изкуство. От тавана ще висят мултимедийни устройства. 

Акценти при изработката на проекта са били специфичните изисквания за влажност на въздуха между 40-50%, за температура и терморегулация, за специфика на светлината, подова настилка и най-вече за охрана. Сигурността е ключов елемент от изготвянето на техническото задание, а видеонаблюдение е предвидено във всеки кът. 

Проектирането за новата галерия не е възложено чрез обществена поръчка, тъй като проектът е символично лимитиран до 30 хиляди лева, въпреки че по думите и на кмета, и на фирмата изпълнител, той далеч надвишава тази стойност. „Другата част е дарение“, обясниха двете страни.

Коментари от FACEBOOK