Парите от НОЩ/Пловдив отиват за Празниците на Стария град
Догодина ще подпомогнем най-мащабното издание на фестивала. Ако питате мен, не бих дал и лев за фестивалите на Асен Асенов, коментира кметът Иван Тотев
13:02, 12.04.20181500 пъти

„Средствата от общината за тазгодишното издание на НОЩ/Пловдив ще бъдат пренасочени към малки проекти в рамките на Празниците на Стария град”, обяви кметът Иван Тотев.

Той разказа, че преди дни се е срещнал с организатора Веселина Сариева и заедно са решили да насочат силите си към организацията на най-мащабното издание на фестивала досега, но през 2019 г.

„Видяхме се преди да пусне съобщението, че няма да има издание през 2018 г. Пихме кафе и си поговорихме. Ние имахме желание да направим и тази година НОЩ, но… Малко стана объркана ситуация. Веси Сариева каза, че отказва средствата, после нямаше как да подпомогнем събитието при положение, че е обявила, че се отказва. Така че се стигна обективно до ситуация, в която с този бюджет и с това забавяне във времето да няма възможност да стане хубаво събитие”, коментира Тотев.

Той разкри, че в разговора със Сариева самата тя е отбелязала, че може да организира издание и през 2018-а, но то по-скоро би било отбиване на номер. Затова и екипът й насочва вниманието си към НОЩ-та през 2019-а.

„Това, което ще направим ние от община Пловдив през тази година, е да засилим с неусвоените средства Празниците на Стария град, които ще бъдат на 21, 22 и 23 септември. Там ще има компенсираща програма- музеите и галериите  ще работят до по-късно. Ще има събития и в публичните пространства. Предвиждаме дори концерт на Небет тепе. Идеята е Празниците на Стария град да бъдат фокусирани основно там”, обясни Иван Тотев.

За целта ще бъде обявена отворена покана за културни оператори, които да кандидатстват с малки проекти в рамките на уикенда, предвиден за отпадналата от афиша на града НОЩ. Тя ще е на стойност 40 000 лв., но от общината са готови да добавят и още средства за проекти.

„Казах на Веси Сариева, защото тя е творец, че трябва да си мерим думите, защото наближават избори и всяко нейно говорене се поема от някой друг. Това важи и за мен, и за всеки друг”, каза още кметът.

Тотев затвори темата за конфликта си с Веселина Сариева с думите: „Разбрахме се, че през следващата година ще най-мащабната НОЩ, която трябва да отговаря на програмата на Пловдив за 2019 г. „

Градоначалникът не подмина и изявленията на директора на фондация ЕДНО Асен Асенов, който коментира конфликтите около НОЩ/Пловдив във фейсбук, отбелязвайки, че след One Architecture Week и One Design Week от града се оттегля поредният голям фестивал.

„В личен план според мен Асен Асенов един лев не заслужава. На неговите събития отиват той и двамата му приятели. Той е много интересен човек, коментира всичко. Но точно Асен Асенов е първото доказателство как в Община Пловдив се работи в сферата на културата. Кметът може да си говори каквото иска, но решенията – когато се говори за култура, за финансиране на проекти, не се взимат от кмета. Той е взел над 1 милион от община Пловдив през годините, когато аз управлявам. Което означава, че кметът не определя кой взема пари за културни проекти.  Факт е, че той е с един от най-високобюджетните проекти и в „Пловдив 2019”, завърши Тотев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Коментари от FACEBOOK