Общината спира ремонт на Кудоглу без подземни гаражи
НИНКН блокира изграждането на такива със забраната да се събарят вътрешни стени, обяви кметът Иван Тотев
11:28, 12.04.2018629 пъти

от Мария Луцова 

Ситуацията около складовете Кудоглу е патова и има вероятност сградата да остане в този си вид и да възпрепятства ремонтните работи в района. Това обяви кметът Иван Тотев.

Националният институт за недвижимо културно наследство е забранил на инвеститорите да събарят вътрешни стени, което прави изграждането на подземен паркинг невъзможно. В същото време ние няма да дадем разрешение за строеж на сграда без предвидени паркоместа, допълни той.

Тотев заяви, че е притеснен, защото на този етап ситуацията е такава, че не е убеден дали инвеститорите от Р.И.П.А. ООД ще предприемат каквото и да е по отношение на сградата.

Получава се Параграф 22. Ще направим среща със собствениците, за да разберем какво се случва със складовете Кудоглу. Дали с помощта на конструктори и архитекти ще могат да намерят някакво решение. Това, което е направил НИНКН – поне моят прочит е такъв, да замразят всичко и да си остане така сградата, за голямо съжаление, каза още Иван Тотев.

Кметът аргументира намерението на общината да не приема проекти за изграждането на сгради без паркоместа в Тютюневия град с намерението зоната наоколо да стане пешеходна.

Влизаме в много интересен казус. Вижте какво става сега! Ние не можем да премахнем оградата, за да ремонтираме улицата, каза още Иван Тотев.

За сметка на това активно започват ремонтни работи в зоната около Голямата базилика. Тя обхваща целия квартал от Понеделник пазара. Става дума за ремонт на тротоарите, откриване на места за паркиране.

Същото това имаме възможност да го направим и в Тютюневия град. Как да го напрамим? Ние не знаем кога ще си махнат скелето и дали въобще ще си го махнат, завърши той.

Преди дни стана ясно, че НИНКН е одобрил идейния проект на инвеститорите от Р.И.П.А. ООД, но със допълнителни забележки, които трябва да изпълнят. Една от тях е да не събарят вътрешните фасади.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Складовете на Кудоглу стават жилищна сграда

 

Коментари от FACEBOOK