Цветните мелодии на изтока се леят в Пловдив (Фотогалерия)
Песни и танци на тюркските народи се събраха в концерта за древния празник Невруз
09:04, 05.04.2018940 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

Песни и танци на тюркските народи разтърсиха Голямата сцена на Драматичния театър. В концерта, посветен на древния тюркски (и персийски) празник на пролетта Невруз, пловдивската публика се докосната до културната съкровищница на изтока. В концерта участваха изтъкнати певци, музиканти и танцьори от Азербайджан, Киргизия, Гагаузия (Молдова), Узбекистан, Башкурдистан, Якутия, Хакасия и Дагестан (Русия) и Турция.

Шеметните кавказки танци се редуваха с шамански изпълнения, източна пластика и ориенталски ритми. Убийствено пъстрите народни носии на народите превърнаха спектакъла в пиршество за слуха и зрението.

 Концертът за Невруз се организира от ТЮРКСОЙ, която споделя принципите и целите на ЮНЕСКО. Домакин на „Цветни мелодии от тюркския свят“ бе Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Събитието беше организирано под патронажа на Посолствата на Република Турция, Азербайджан и Казахстан в рамките на честванията на празника “Невруз”.

Сред гостите на тържеството бяха Здравко Димитров – Областен управител на Област Пловдив, Веселин Чипев – Зам. Председател на Клуба на консулите и Почетен консул на Молдова, Савина Петкова - Председател на Общински съвет, Г-н Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна, Ангел Папазов – Кмет на Първомай, Ректори на университети, Добрина Проданова - Председател на Търговско-промишлената камара, Посланикът на Казахстан в София Темиртай Избастин, Ялчън Топчу, Главен съветник на Президента и бивш Министър на културата и туризма, посланик Дюдейн Касеинов - генерален секретар на ТЮРКСОЙ.

Коментари от FACEBOOK