Вписването в Индикативната листа на ЮНЕСКО е добър знак, но ни предстои много работа
За да попаднат мозайките на Филипопол в списъка на световното културно наследство, трябва да представим пълно изследване, казва доц. Елена Кантарева
16:54, 03.04.2018842 пъти

Интервю на Мария Луцова

Вчера ЮНЕСКО включи античните мозайки на Филипопол в  Индикативния списък за значими културни и природни обекти. Един от специалистите, които от самото начало проучват и се грижат за римските съкровища, е реставраторът доц. Елена Кантарева – Дечева.

Тя е завършила Националната художествена академия със специалност „Консервация и реставрация”. През 1997 г. специализира консервация и реставрация на живопис в Центъра за художествена консервация в Уилямстаун в САЩ.  Работи като реставратор в Националния институт за паметници на културата, а след това и в Археологическия музей в Пловдив.

Доцент е по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Член е на Съюза на българските художници, на Международния институт за консервация на произведения на изкуството (IIC) – Лондон, на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM).

Тя е експертът по консервация и реставрация, който работи на обекта Голяма базилика заедно с археолога Жени Танкова. Пред PlovdivTime доц. Кантарева описа предстоящите стъпки след влизането на античните мозайки на Филипопол в индикативната листа на ЮНЕСКО:

- Доц.  Кантарева, какво предстои оттук-насетне след вписването на Мозайките на древния Филипопол в индикативната листа на ЮНЕСКО?

- Предстои дълъг път, защото това е чакащата листа. Тепърва трябва да подготвим така наречения номинационен файл, който вече ще се гледа много по-дълго и на експертно ниво. Едва когато се произнесат по него специалистите, ще можем да кажем какъв ни е шансът „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“ да бъдат вписани в листата за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Има още много работа, но това е добър знак.

- Какво представлява този номинационен файл?

- Още не сме започнали работа по него, но по същество този документ е научно изследване и представяне на целия обект във всичките му аспекти. Екипът предстои да подготвя научни публикации, да бъде представен на различни международни научни форуми.

Това важи както мозайките, така и археологията и реставрацията, за архитектурата. Трябва да се изготви план за опазване и управление на обектите, което също е доста труд.

- Има ли оперативен срок?

- Все още не мога да кажа. Тепърва предстои да се събере екипът, за да започне конкретна и подробна работа по подготовка на документите за следващата стъпка след добрата новина, че мозайките на Филипопол са вписани в индикативната листа на ЮНЕСКО.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЮНЕСКО прие Античните мозайки на Пловдив!


Коментари от FACEBOOK