Фасаден зид на антична баня откриха на „Отец Паисий” 13
Археолозите се натъкнаха на мраморни фрагменти по време на разкопките
14:55, 14.03.20181299 пъти

от Мария Луцова

Антична стена, която е продължение на западния фасаден зид на римските терми, разкри археологическият екип на Мая Мартинова днес на разкопаното платно на ул. „Отец Паисий” 13. Археолозите намериха и мраморни фрагменти, които предстои да бъдат допроучени. Припомняме, че през 2016 г. при строителни работи на нова сграда наблизо бе открита изключителна римска баня с перфектна инсталация за подово и стенно отопление.

Находката впечатли археолозите, защото дори от гледна точка на нашето столетие съоръжението бе изключително постижение на инженерната мисъл с уникална инсталация за отопление – хипокауст. Мартинова и колегите й разкриха подподови колони от зидани тухли в стените, които позволяват циркулацията на топъл въздух. Археолозите датираха находката от късната античност – от 3-4 век след Христа.

Работата на археолозите по новата находка е изключително затруднена, тъй като работят в изключително малък изкоп – 80 см. Освен това част от терена пропадна заради проблем на канализацията в съседната сграда.

 

Коментари от FACEBOOK