Тотев озадачен от подписката за спасяване на „Тракарт”
Част от гражданските искания са извън правомощията на Общината, смята кметът
18:11, 13.03.2018865 пъти

от Руслан Йорданов

„Общинският съвет в Пловдив трудно ще се произнесе по исканията в гражданската подписка за запазването на културен център „Тракарт”, тъй като част от тях излизат извън правомощията на Общината“, заяви вчера кметът Иван Тотев. Гражданската инициатива ще бъде разгледана от местния парламент на утрешната сесия. 

Едно от настояванията на гражданите е да бъдат включени представители на гражданска квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на „Античните мозайки на Филипопол“ като групов паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО.

„Управлението на проекта за мозайките се води от Министерството на културата, а общината няма никакво отношение, освен да подкрепя и да изпълнява дейностите, които й се възлагат. Извън нашите компетенции е да определяме кой в какво ще участва и да слагаме граждански квоти”, уточни Тотев. Според него искането за гражданска квота трябва да бъде отправено към културния министър Боил Банов.

Второто искане е при включване на групов паметник „Античните мозайки на Филипопол“ под егидата на ЮНЕСКО в управлението на проектите да има гражданска квота, която да гарантира прозрачност. „Това е много странна формулировка. Общината има тристранно споразумение с Министерството на културата и фондация „Америка за България”, в което е казано, че общината е задължена да поеме управлението на обектите чрез общинския институт „Старинен Пловдив”, коментира Иван Тотев.

По думите му това са обстоятелства, които пречат на местния парламент да се произнесе, тъй като не зависят от него. Третото искане в подписката е да се запази Културен център „Тракарт“ и да се удължи срока на концесионния договор, чрез сключване на тристранно дългосрочно споразумение за публично-частно партньорство между държавата в лицето на Министерство на културата, Община Пловдив и „Тракарт“ ЕООД до приемане на решението на ЮНЕСКО за определяне на перистилна жилищна сграда „Ейрене“ като световно културно наследство.

„Вероятно ще има отделна сесия, на която да се разгледа искането за удължаване на концесията. Галерията със сигурност ще бъде запазена. Не е възможно обаче договорът да бъде продължен за част от концесията, тъй като концесията касае целия подлез и тя изтича през лятото“, аргументира се кметът. - Дали след това ще я управлява Жорж Трак ще се произнесат други институции. Най-малкото ще се произнесе Археологическият музей, тъй като мозайките са изключителна държавна собственост. Може Археологическият музей да поиска да управлява подлеза, не знам”.

Той подчерта, че ако подлезът трябва да се управлява от неправителствена организация или фондация, първо ще трябва да се мине през някаква тръжна проецдура. „Не става просто да кажем, че Жорж Трак ще го управлява”, заключи градоначалникът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Жорж Трак: боя се, че античните мозайки на Пловдив ще бъдат занемарени, докато чакат за ЮНЕСКО 

Comments from FACEBOOK