Ирмена Чичикова и Иван Бърнев представят „8'19” в Пловдив
Лентата по разкази на Георги Господинов открива 13-ото издание на София филм фест под тепетата
15:47, 13.03.2018299 пъти

Ирмена Чичикова и Иван Бърнев ще представят дългочакания български филм-омнибус „8‘19‘‘ на 15 март от 18.30 часа в Lucky Дом на киното. Филмът по разкази на Георги Господинов ще открие 13-ото издание на София филм фест в Пловдив. „8‘19‘‘ представлява 6 отделни кратки филма, режисирани от 6 различни любими български режисьора. Плеяда български  звезди пристигат за среща с пловдивската публика на премиерата на филма. Освен пловдивчанката Ирмена Чичикова и Иван Бърнев, под тепетата ще дойдат продуцентите Антоанета Бачурова и Влади Люцканов – който режисира и една от шестте части, както и колегите му – пловдивчанинът Петър Вълчанов и Кристина Грозева.  Останалите режисьори, изготвили 8‘19‘‘ са Любомир Младенов, Надежда Косева и Теодор Ушев. 

В програмата на София филм фест в Пловдив има още два български филма. „Радиограмофон“ също ще бъде представен от гости в Lucky Дом на киното. За разговор с пловдивската публика пристигат Яна Титова и Александър Алексиев – популярен с превъплащението си в образа на Гичо от „Възвишение“. „Радиограмофон“ е създаден по истински случай, в който Али поема огромен риск по време на комунистическия режим в желанието си да купи грамофон на влюбения в рокендрола свой син. 

Третият български филм в програмата на София филм фест в Пловдив е „Малко късмет за по-късно“. Филмът разказва за странния ден на хамалина Денчо, измамен от свой приятел, който бяга с парите му за стартиране на нов бизнес. Той търси помощта на полицай с връзки в незаконните боксови мачове. Във филма ще видим Цветан Алексиев („Откраднат живот“, „Дзифт“) и Филип Трифонов („Шменти капели“, „Оркестър без име“). 

Българско участие има и в „Да обичаш Пабло“. Коопродукцията межди Испания и България с участието на световните звезди Хавиер Бардем и Пенелопе Крус и разказва за живота на Пабло Ескобар. Филмът, част от който е сниман в България, е базиран на книга, която представя живота на наркобарона, но през погледа на дългогодишната му любовница Вирджиния Валехо. Филмът е номиниран за две награди „Гоя“ – за най-добър актьор и най-добра актриса в главните роли. 

13-ото издание на София филм фест в Пловдив започва на 15 март и ще продължи до 25 март. Фестивалът е част от културната програма и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са в продажба на цена от 7 лв. и 6 лв. за учащи и пенсионери.

Коментари от FACEBOOK