Огромен скандал с Нощта на музеите в Пловдив
Кметът обяви, че организаторът Веселина Сариева се е отказала, тя нарече новината фалшива
12:24, 12.03.20185112 пъти

от Руслан Йорданов и Мария Луцова

„Фондация “Отворени изкуства“ на Веселина Сариева официално се отказа да организира  НОЩ/Пловдив, затова Община Пловдив заедно с фондация „Пловдив 2019“ ще проведе Нощта на музеите и галериите през септември“, съобщи  кметът на Пловдив Иван Тотев пред журналисти днес. Проверка на Plovdiv Time показа, че няма такова изявление от страна на „Отворени изкуства“.

„Това е поредната фалшива новина от страна на кмета. Никога не съм се отказвала от организацията на НОЩ/Пловдив“, заяви пред Plovdiv Time Веселина Сариева.

Тотев заяви, че Нощта на музеите и галериите, която общината ще прави, ще бъде преместена на 21 и 22 септември, а не както бе планирана – на 14 и 15 септември.

Утре кметът ще свика заседание на Управителния съвет на „Пловдив 2019“, на което ще бъде взето решение за организирането на фестивала. „Ще поканим г-ца Сариева да даде експертно мнение по организацията“, допълни градоначалникът.

Плановете са общинската фондация да обяви конкурс за малки проекти, чрез които да се направи Нощта. Фестивалът ще бъде със същия обхват, но под друго име, допълни Иван Тотев. 40-те хиляди лева, от които се отказа "Отворени изкуства", ще бъдат дадени от общината на музеите и галериите. Накрая Тотев допусна, че може да се реализират две събития - едното на 14 и 15 септември, а другото - на 21 и 22 септември. 

Ето какъв е коментарът на Веселина Сариева: 

-  Веселина, как ще коментирате изявлението на кмета Иван Тотев, че Общината ще организира фестивала НОЩ/Пловдив? 

-  Как  да коментирам това изказване? Ние сме входирали в общината писмо, че се отказваме от общинско финансиране, но не и че няма да организираме фестивала. Заявяваме, че събитието ще се случи на 14 и 15 септември и ще положим усилия да го реализираме въпреки трудности. Лошото е, че информацията, която достига до всички наши партньори и участници, е противоречива.

Разбирате ли, че част от участниците са общински галерии и музеи и оттук-нататък те не знаят какво става. Те са като деца на разведени родители. Не знаят при кого да отидат. Не искам да спекулирам, не натискам никого, но не разбирам какво точно прави общината. Заместник-кметът Александър Държиков ми каза, че общината няма да организира такова събитие. Мобилизирах всичките си усилия и тези на екипа, за да работим. В този момент разбирам, че общината ще го прави. И сега разбирам, че ще бъда поканена за консултант. Това отново променя нещата. 

-  Имате ли сключени предварителни договори с участници? 

-  По принцип през февруари започва активната работа по организацията на фестивала. Уточняваме участия, проекти. Целият този скандал обаче спря процеса по организиране на събитието. Проблемът е, че трудно се работи в такава ситуация. От мен хората чуват едни неща, от екипа на кмета – други. 

- Все пак какво ще предприемете? 

- Ще работим. В крайна сметка няма как някой да ми вземе събитието. НОЩ е запазена марка  на фондация „Отворени изкуства“ и във фестивала сме вложили много усилия, емоции.

Comments from FACEBOOK