Общината продава къща-паметник на културата в Стария град
Началната цена на пет шести части от имота на ул. „Стръмна“ 8 А е 104 700 лв.
16:13, 10.03.20182343 пъти

от Мария Луцова

Къща-паметник на културата в Стария град да бъде предложена на продажба чрез търг, ще гласува Общинският съвет на Пловдив на сесията си на 14 март. Сградата на ул. „Стръмна“ 8А е архитектурно-строителна ценност от местно значение от периода на Възраждането.

Имотът в голямата си част (пет шести) е на общината, а 1/6 – на частния собственик Гергана Губерова. Още през 2015 г. тя е входирала писмо в местната администрация с намерение да закупи общинската част от имота. 

Къщата е паянтова, а основите й са каменна зидария. Построена е в средата 19 век и е реставрирана през 70-те години на 20 век. Намира се в непосредствена близост до Етнографския музей, а основите й пазят съкровищата на Античния град. Сградата е на два етажа. 

Доскоро общинската част от имота се ползваше за хранилище на Археологическия музей. В момента е необитаема, покривът й е пропаднал и има течове вътре. 

Съгласно Подробния устройствен план, одобрен през 2000 г., се предвижда запазване на сградата паметник на културата. Всеки следващ собственик ще трябва да съгласува проекта си с Националния институт за недвижимо културно наследство. Цената на имота на ул. „Стръмна“ 8 А е 104 700 лв.

 

 

Comments from FACEBOOK