Пловдивчанинът Петър Вълчанов с филм по Георги Господинов
Шестима известни режисьори, сред които номинираният за Оскар Теодор Ушев, интерпретират разкази от сборника „И всичко стана луна“ в „8 минути и 19 секунди“
13:57, 14.02.2018331 пъти

от Мария Луцова

Разкази на Георги Господинов вдъхновиха шестима български режисьори за филма омнибус „8 минути и 19 секунди“. Творбите са от сборника „И всичко стана луна“ на издателство „Жанет 45“ и ще бъдат интерпретирани от едни от най-интересните и популярни наши кинаджии. Списъка повежда номинираният за Оскар за късометражно кино Теодор Ушев, който ще предложи своя прочит на „Кристин, която маха от влака“. Пловдивчанинът Петър Вълчанов чете с камера „Обащиняване“, а творческият му и житейски партньор Кристина Грозева – „Дъщеря“.  Към тях се присъединяват Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“). 

Заглавието на филма е взаимствано от едноименната история от сборника „И всичко стана луна“), в която хората разполагат с цели 8 минути и 19 секунди, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до тях. Толкова време светлината пътува до земята. След това ще настъпи мрак. 

Продуцент е на филма е Българската национална телевизия, а изпълнителни продуценти на проекта са „ВИП Медиа Филм“ (Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова). 

В ролите зрителите ще се насладят на играта на едни от най-интересните български актьори - Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Савов и много др. В кожата на мълчаливия свидетел, който документира „лицата от последния ден“, дебютира  фотографът Симон Варсано. 

Любопитно е, че в необичайния проект по творбите на Георги Господинов своя игрален дебют прави режисьорът Теодор Ушев. Той спечели световна популярност със „Сляпата Вайша“ отново по разказ на Господинов. 

Световната премера на „8 минути и 19 секунди“ ще се състои през март в рамките на 22-ия София Филм Фест. Публиката под тепетата се надява лентата да попадне и сред селектираните заглавия за пловдивското издание на престижния кинофорум. 

Да, понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Може да се побере и в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. Някои от историите във филма се случват в тази „дълга минута”... „Интересен ми е техният поглед, техният прочит на разказите ми“, каза при стартирането на проекта Георги Господинов за шестимата режисьори, който се включват в проекта.

 

Коментари от FACEBOOK