Световни трупи танцуват в Пловдив
Директори на театри и фестивали си дават среща под тепетата за проекта SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц
09:47, 14.02.2018281 пъти

Фотография: Tyrone Domingo, www.contra-tiempo.org

Пловдив ще бъде домакин на едни от най-добрите американски спектакли със съвременен танц на 26, 27 и 28 март. На сцената под тепетата ще стъпят 9 пърформанса, избрани от престижно международно жури. Всяко представление ще дебютира както пред българските зрители, така и пред директори на театри и фестивали от цял свят, които ще посетят Пловдив специално заради събитието.

На 26 март от 20 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ танцовата компания CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис ще представи спектакъла "Буйна вода", който ще насочи вниманието към актуалните екологични, социални и расови проблеми. Вдъхновено от последната пиеса на Шекспир “Бурята“ и афро-кубинския бог на вятъра и стихиите Ойя, представлението показва как хората взаимодействат с околната среда и едни с други. Очаквайте музика на живо, впечатляващи визуални ефекти, хип-хоп и социални танци.

На следващия ден, 27 март, програмата продължава отново в 20 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ с "Индустриален балет" на Kate Wallich + The YC от Сиатъл. Според критиците „Черният лебед“ на Кристофър Нолан среща Nine Inch Nails на Трент Резнър в хореографията на Кейт и движенията на танцьорите ѝ, а когато участват и музикантите на Джони Гос, всеки присъстващ мигновено се потапя в бунтарския индустриален ритъм на Сиатъл от 80-те и 90-те. Бас китари, барабани и синтезатори съпровождат това наелектризиращо съчетание от класически и съвременен балет, атлетизъм, клубна и поп култура.

В сряда, 28 март, от 20 ч. на същата сцена се качват Dance Heginbotham от Ню Йорк, които ще представят спектакъла "Принципите на несигурността". Представлението проследява и изследва различни епизоди от човешката история, като тръгва от Помпей и изригването на вулкана Везувий и достига до идеите на Ницше и бурните двадесет на XX в. Създателите му гледат с въображение и хумор на живота, смъртта и стремежа да опознаеш и двете. Майра Калман е художник, колумнист на New York Times и автор на книги, а Джон Хегинботам е сред водещите танцьори и хореографи в САЩ.

Билети за трите спектакъла от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц вече са в продажба.

Коментари от FACEBOOK