Митко Новков води Мърквичка и Минотавъра в Пловдив
Представя най-новата си книга тази вечер в рамките на литературната поредица Spirt and Spirit
09:15, 13.02.2018304 пъти

Фотография: Камелия Спасова

от Мария Луцова

Митко Новков ще представи новата си книга „От Мърквичка до Минотавъра“ тази вечер от 19 часа в Петното на Роршах. Гостуването му е в рамките на проекта Spirt and Spirit на пловдивския арт клуб, а модератор на разговора ще бъде Александър Секулов.

„От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакванитесмисли, които художниците ни завещават. „От Мърквичка до Минотавъра“ е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по един от възможните пътища отвъд собственото ни незнание. Пътища, очертани по начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата, пише за „От Мърквичка до Минотавъра“ Пламен В. Петров.

Новков се обръща към читателите си с интересен предговор, в който аргументира любопитството да гледа, коментира и търси невидимите връзки, влиянията в българското изкуство. И всичко това направено с много любов, без тежките професионални термини на изкуствоведите, а „дълбоко, метафизично, взискателно“. На финала му обещава, че много от въпросите, които са не са намерили отговор в „От Мърквичка до Минотавъра“, ще получат такъв в продължението на книгата.

В това издание обаче неизменно присъстват и големите имена от пловдивската школа - Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Кольо Карамфилов... Цяла глава в „От Мърквичка до Минотавъра“ е посветена на кметуркото на Стария град Атанас Кръстев-Начо Културата и художниците Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Христо Стефанов, Енчо Пиронков.

Книгата на Митко Новков е на книжния пазар със запазения знак на ИК „Жанет 45“.

Авторът е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Психология и философия“. Работи известно време като училищен психолог, в периода 1994-2001 година е журналист в бургаския вестник „Черноморски фар“ като 13 годин“и „пристанува“ в морския град. В момента живее в София.

Публикува в местни и национални периодични издания от 1989 г. Носител за 1999 г. на наградата за белетристична книга „Пегас“ на община Бургас и наградата за критика в конкурса, организиран от „Литературен форум“ през 2001 г. по случай 150-годишнината от рождението на Иван Вазов и Захари Стоянов. Автор е на книгите „Изядената ябълка. 101 управител'ски истории“  и на „Бартвежи. Разни и по-разни писаници по повод и без повод“ (2001). Книгата му "Подир сенките на литературата" беше сред номинираните заглавия в секция "Хуманитаристика" на наградата "Христо Г. Данов". 

Comments from FACEBOOK